onsdag 7 december 2011

Saffransmatbröd

I år är saffranet billigt så jag har tagit tillfället i akt att prova några olika recept med saffran och fler ska det bli. Denna onsdags kväll har jag gjort Mia Öhrns saffransmatbröd, en mycket god kvällsmacka i andra advent.
Saffransmatbröd
Ca 15 portionsbröd
Ingredienser:
2 ½ dl mjölk
25 g jäst
5 dl (300 g) vetemjöl
2 ½ dl (180 g) grahamsmjöl
1 tsk salt
1 kuvert à ½ g saffran
1 tsk strösocker
75 g rumsvarmt smör
mjöl till utbakning

Gör så här:
1.      Mät upp mjölk, jäst och ägg i en degbunke och rör ihop.
2.      Mät upp och blanda mjölsorterna med saltet.
3.      Stöt saffranet fint tillsammans med strösockret och rör ut i degspadet.
4.      Rör ner mjölkblandningen och det mjuka smöret i degspadet och blanda ihop till en ganska kletig deg. Arbeta degen ordentligt, gärna 5 minuter i en hushållsassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa i minst 40 minuter, gärna längre.
5.      Mjöla bakbordet ordentligt och stjälp ut den kletiga degen. Mjöla ovanpå degen och kavla ut den till en ca 2 cm tjock rektangel.
6.      Dela degen i fyrkantiga bitar med en degskrapa eller kniv. Lägg bröden glest på bakpappersklädda plåtar; täck över med en handduk och låt jäsa i 40 minuter.
7.      Grädda bröden i mitten av ugnen i 200 grader i ca 15 minuter.
8.      Ett tips är att fylla de avsvalnade bröden med julskinka, tomat och grov senap.

 Mysig lill-lördag till er alla!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar