torsdag 22 december 2011

Pepparkakstiramisu

Har du panik över att du inte vet vilken efterrätt du ska servera i julhelgen? Då tycker jag att du ska göra denna pepparkakstiramisu med fruktkompott. Detta recept är ursprungligen från ica.se men jag använde citron istället för citrongräs och jag gjorde även en del ändringar i instruktionerna. Pepparkakstiramisun blev en utsökt julversion av den populära italienska efterrätten och fruktkompotten gav det hela en riktigt fin brytning.
Pepparkakstiramisu med fruktkompott
4-6 portioner
Ingredienser:
2 ägg
2 msk florsocker
1 apelsin
250 g mascarpone
1/2 dl kallt espressokaffe eller starkt bryggkaffe
2 msk strösocker
10-15 pepparkakor
2 msk kakao
Fruktkompott:
500 g frukt (t ex 1/2 papaya, 1/2 mango, 1/3 ananas eller 4-6 physalis)
1 dl råsocker eller brun farin
1 dl vatten (0,75 dl om du använder vanlig citron)
1 stjälk citrongräs eller ½ citron, skal och saft


Gör så här:
1.      Separera vitorna från gulorna. Vispa upp äggvitorna till ett fast skum.
2.      Vispa äggulor och florsocker poröst
3.      Riv skalet från apelsinen och pressa ur juicen. Rör i skalet och ½ dl av juicen i mascarponen i äggulevispet. Tillsätt mascarponen och vispa snabbt ihop till en jämn smet.
4.      Vänd försiktigt ner äggviteskummet.
5.      Bryt pepparkakorna i 2-3 delar beroende på storlek. Blanda kaffe med pressad apelsinjuice och strösocker i en skål. Doppa pepparkakorna snabbt i kaffeblandningen.
6.      Börja med att lägga ett lager pepparkakor i portionsglas eller i en form (10x20 cm). Täck sedan med 1/3 av mascarponekrämen och sedan mer pepparkakor. Avsluta med resten av mascarponekrämen
7.      Låt stå kallt minst 1 timme. Sikta över kakao.
8.      Fruktkompott: Skala, kärna ur och skär frukterna i bitar. Koka upp socker tillsammans med vatten och citron eller citrongräs.
9.      Lägg frukten i sockerlagen och låt svalna.
10. Servera tiramisun med fruktkompott.
Från mig till er alla önskar jag en riktigt God Jul!          smiley


tisdag 20 december 2011

Enkel paté

Nu kommer en något som passar perfekt på julbordet, en paté. Det går snabbt och göra men ser ändå imponerande ut. Annars kan man också äta den på mackan eller tillsammans med de gratinerade potatistopparna som jag har ett recept på lite längre.

                      Enkel paté
Ingredienser:
400 g gris eller nötlever
150 g nötfärs
1 potatis
½ gul lök
1 ägg
2 ansjovisfiléer + 1 msk spad
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
olja till smörjning

Gör så här:
1.      Skala och koka potatisen.
2.      Sätt ugnen på 175 grader.
3.      Skär lever och anjovis i bitar och finhacka löken. Blanda alla ingredienser och mixa dem i en matberedare i 1-2 minuter.
4.      Smörj en avlång brödform som rymmer 1 ½ liter med olja. Häll i smeten och grädda i ca 1 timma på den näst nedersta falsen. Skär ett litet snitt i patén för att se om den är färdig.
5.      Servera gärna med lingonsylt och någon form av potatis.

Lycka till med förberedelserna för julbordet!

Gratinerade potatistoppar

Idag gjorde jag dessa gratinerade potatistoppar och en egen paté (receptet finns ovan) till middag. Potatistoppar blir alltid snyggt och passar även perfekt till en nyårsmiddag framöver.
Gratinerade potatistoppar
ca 30 st
Ingredienser:
1 kg potatis
1 ägg
15 gram smör
¼ - ½ dl grädde
ca 1 tsk salt
1 ½ dl riven västerbottensost
ev. vitlökssalt till servering

Gör så här:
1.      Skala och koka potatisen.
2.      Låt potatisen ånga av och pressa den sedan. Tillsätt ägg och smör. Rör ner lite grädde i taget tills du får en fast och smidig konsistens. Smaka av med salt.
3.      Använd en stjärntyll när du spritsar toppar av moset på en bakpappersklädd plåt. Strö över västerbottensost på topparna.
4.      Grädda dem i mitten av den övre delen av ugnen på 250 grader i 7- 10 minuter.
5.      Prova att strö över lite vitlökssalt på topparna vid servering.

Må gott!




söndag 18 december 2011

Rocky Road Fudge

Extra allt, extra gott! Nu är det fjärde advent och då är det dags att bjuda på ett dundergodis. Jag har använt 50/50 av mörk- och mjölkchoklad men egentligen kan man variera det lite som man vill och har hemma. Samma sak är det med nötterna och om du vill lyxa till det ordentligt så kan du tillsätta dumlekolor, prova de nya med pepparkakssmak.

Rocky Road Fudge

ca 50 bitar
Ingredienser:
200 g mörk choklad
200 g mjölkchoklad
25 g smör
1 burk sötad kondenserad mjölk (397 g)
2 tsk vaniljsocker
2½ dl minimarshmallows
2½ dl rostade jordnötter, gärna osaltade

Gör så här:
1.      Klä en form med aluminiumfolie, ca 20x25 cm.
2.      Bryt mörk- och mjölkchokladen i mindre bitar och smält över vattenbad tillsammans med smör och kondenserad mjölk. Rör om då och då tills allt har smält samman och blivit till en jämn smet.
3.      Blanda i vaniljsockret och jordnötterna. Tillsätt marshmallows sist men tänk på att inte röra om för mycket för då smälter marshmallows. Häll smeten i formen, bred ut den och ställ in den i kylen i minst 4 timmar.
4.      Skär i rutor och förvara i kylen.

God 4:e advent! sleigh






lördag 17 december 2011

Glöggmys

Glöggmys
Hejsan! Så här i juletid vill jag ge er ett tips på en god glögg; Dufvenkrooks Hjortronglögg. Värm upp den med en kanelstång och den sedan dra ett tag med kanelstången för att sedan återigen värma upp den som jag har gjort på bilden. Men jag tycker även det är riktigt gott att servera glöggen kall med isbitar.

Lycka till med er glöggkväll!

söndag 11 december 2011

Pokemontårta


Nu var det dags för ytterligare en tårtbeställning från ett annat kusinbarn som fyller 8 år på Lucia. Han ville ha en pokemontårta och så fick det bli. För att det är juletiden fyllde jag den med juleskumfluff. Det blev också en ganache med nötchokladsmak. Tårtans täcke är av sockermassa i 2 olika färger och röd marsipan så att tårtan liknar en pokemonboll.
Pokemon tårta
10-12bitar
Ingredienser:
5 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 dl hett vatten
Juleskumfluff:
1 ½ dl grädde
65 gram juleskum
Nötchokladganache:
150 gram schweizernötchoklad
1 dl grädde
30-35 gram smör
Garnering:
2 dl grädde
ca 175 gram vit sockermassa
ca 150 g röd marsipan
svart pastafärg
ätbart lim

Gör så här:
1.      Juleskumfluff: Smält juleskum i grädden på svag värme i en kastrull, den om kokar grädden är den inte vispbar. När godiset har smält ska det svalna i kylskåp tills smeten blivit riktigt kall, i minst 6 timmar men gärna över natten.
2.      Nötchokladganache: Grovhacka chokladen och lägg den tillsammans med grädden i en kastrull. Värm upp blandningen tills chokladen har smält. Ta av kastrullen från värmen, tillsätt smör och låt ganachen vila i kylen, helst över natten.
3.      Sockerkakan: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
4.      Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem i äggsmeten varvat med det heta vattnet. Rör om försiktigt.
5.      Använd en rund bakform som är 22 cm i diameter och klä den med bakplåtspapper med hög kant. Häll sedan i smeten.
6.      Grädda den i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter
7.      Garnering: Färga ca 50 gram av sockermassan svart.
8.      Lägg upp första delen av kakan på ett fat, vispa upp juleskumfluffet och bre det ovanpå.
9.      Sätt fast nästa lager och täck med nötchokladganachen.
10. Placera sista sockerkakdelen på toppen och vispa grädden. Bred ett tunt lager grädde runt hela tårtan.
11. Kavla ut den röda marsipanen med vetemjöl eller maizena pudrat på underlaget och snurra marsipanlocket några gånger under utkavlingen, då minskar risken att det fastnar. Gör det samma med den vita sockermassan fast med florsocker vid utkavlingen och av en liten bit gör du en cirkel, 2,5 cm i diameter. Av den svarta sockermassan ska ett 2 cm brett band så långt att det räcker över tårtan och en cirkel, 5 cm i diameter kavlas ut.
12.  Täck tårtans övre del med den röda halvcirkeln och den undre med den vita. Sätt fast bandet i mitten med ätbart lim så den går från ena sidan till den andra. I mitten av bandet ska den svarta cirkeln sitta och ovanpå den ska den vita cirkeln sitta, ta ätbart lim som hjälp.
God 3:e advent! Christmas Smilies - Xmas Decoration


fredag 9 december 2011

Ingefärskyckling med Julmustsås

Varsågod! En nytänkande rätt i julstressen. Julkänslan ges i form av en spännande julmustsås från ”Pernillas jul” men jag ändrade sås-receptet till en halvsats och det räckte gott och väl. För att piffa upp kycklingen är den kryddad med ingefära, peppar och lite ”saltsnö”. Passa på att servera med vackert röda juläpplen!
Ingefärskyckling med Julmustsås
4 portioner
Ingredienser:
4 st. kycklingfiléer
1 tsk malen ingefära
2 krm svartpeppar
1 tsk flingsalt
Julmustsås:
2 dl crème fraiche
2 dl julmust
1 st. hönsbuljongtärningar
1 tsk färsk ingefära, riven
1 tsk färsk rosmarin, hackad
1 msk äkta kinesisk soja
Servera med:
4 portioner ris
2 små röda äpplen
Gör så här:
1.      Koka riset efter förpackningens anvisning.
2.      Blanda crème fraiche, julmust, buljongtärningar, ingefära, rosmarin och soja i en kastrull. Låt såsen puttra i 5-10 minuter.
3.      Stek kycklingfiléerna ca 8 minuter på varje sida. Krydda dem med ingefära, peppar och salt.
4.      Skär äpplena i klyftor. Servera kycklingen med ris, julmustsås och äppelklyftor.

Nu fortsätter julmyset snart med Idol-final………


onsdag 7 december 2011

Saffransmatbröd

I år är saffranet billigt så jag har tagit tillfället i akt att prova några olika recept med saffran och fler ska det bli. Denna onsdags kväll har jag gjort Mia Öhrns saffransmatbröd, en mycket god kvällsmacka i andra advent.
Saffransmatbröd
Ca 15 portionsbröd
Ingredienser:
2 ½ dl mjölk
25 g jäst
5 dl (300 g) vetemjöl
2 ½ dl (180 g) grahamsmjöl
1 tsk salt
1 kuvert à ½ g saffran
1 tsk strösocker
75 g rumsvarmt smör
mjöl till utbakning

Gör så här:
1.      Mät upp mjölk, jäst och ägg i en degbunke och rör ihop.
2.      Mät upp och blanda mjölsorterna med saltet.
3.      Stöt saffranet fint tillsammans med strösockret och rör ut i degspadet.
4.      Rör ner mjölkblandningen och det mjuka smöret i degspadet och blanda ihop till en ganska kletig deg. Arbeta degen ordentligt, gärna 5 minuter i en hushållsassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa i minst 40 minuter, gärna längre.
5.      Mjöla bakbordet ordentligt och stjälp ut den kletiga degen. Mjöla ovanpå degen och kavla ut den till en ca 2 cm tjock rektangel.
6.      Dela degen i fyrkantiga bitar med en degskrapa eller kniv. Lägg bröden glest på bakpappersklädda plåtar; täck över med en handduk och låt jäsa i 40 minuter.
7.      Grädda bröden i mitten av ugnen i 200 grader i ca 15 minuter.
8.      Ett tips är att fylla de avsvalnade bröden med julskinka, tomat och grov senap.

 Mysig lill-lördag till er alla!


måndag 5 december 2011

Jollycake

Jollycake är ett experiment som blev till en egenskapad julkaka. Det blev en god apelsin- och pepparkakssmak och vacker ätbar järnek. Prova denna läckra kaka som efterrätt till din julmiddag eller experimentera fram något själv i köket.
Jollycake
10-12 bitar
Ingredienser:
100 g margarin eller smör
2 ägg
2 dl socker
1 apelsin, saft + rivet skal
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 msk smulade eller stötta pepparkakor
Dumlegrädde:
1 ½ dl grädde
100 g dumle gingerbread
Dekoration:
9 gröna och köpta sockerblad eller hemgjorda av marsipan
5 gram röd marsipan
ev. snöflingeströssel

Gör så här:
1.      Börja med dumlegrädden; Värm upp grädden i en kastrull, men låt den inte nå över kokpunkten. Ta av kastrullen från värmen och smält ner dumlekolorna. Låt blandningen stelna i kylen, gärna över natten.
2.      Sätt ugnen på 175 grader.
3.      Smält matfettet och låt det svalna. Vispa socker och ägg pösigt. Tillsätt saft och skal från apelsin. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner det i smeten. Vänd i smöret.
4.      Smöra och strö pepparkakssmulor i en bakform som rymmer minst 1 ½ liter. Häll ner smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter.
5.      Stjälp upp kakan när den har svalnat och dela den i två delar.
6.      Gör 9 små kulor av den röda marsipanen och om du ska göra egna blad skär ut kavlad marsipan till 9 avlånga blad.
7.      Vispa upp dumlegrädden och sprid ut all dumlegrädde förutom 2 msk på första halvan. Lägg på den andra halvan och klicka ut resterande grädde på fyra platser ovanpå kakan. Placera bladen 3 och 3 på varje gräddklick med varsin ände mot varandra i en cirkel och lägg tre marsipankulor i mitten så det ser ut som järnek. Om du vill ha kakan extra fin, dekorera den med snöflingeströssel också.

Välkommen in igen!

söndag 4 december 2011

Ris á la malta med clementin

Ikväll bjuds det på en snabb juldessert, speciellt om man har gjort gröten klar i förväg eller t.o.m. köpt. Danskarnas motsvarighet Risalamande brukar serveras med körsbärssås, så detta recept med körsbärssylt är en sorts korsning av den svenska och danska versionen.
Ris á la malta med clementin
4 portioner
Ingredienser:
3 dl risgrynsgröt
1 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
2 små clementiner
3/4 dl körsbärssylt

Gör så här:
1.      Vispa grädden. Skala och klyfta clementinerna och blanda dem med gröten, grädden och vaniljsockret.
2.      Värm körsbärssylten i micorn i ca 20 sekunder.
3.      Servera ris á la maltan i serveringsglas toppat med körsbärssylt.
God 2:a advent! smiley opening christmas gift emoticon

lördag 3 december 2011

Saffransbullar med vanilj


Idag bjöd jag på adventsfika för några släktingar med glöggbollar, pepparkakor, saffranskaka med citron och dessa saffransbullar med vanilj. Jag fyllde ett kakfat som jag fick när jag fyllde år med dessa läckerheter och grundade med saffransbullar med vanilj från icas hemsida. Bullarna blev goda och tack vare kesellan mycket saftiga.
Saffransbullar med vanilj
45 st.
Ingredienser:
50 g färsk jäst
150 g smör eller margarin
1 1/2 påsar saffran (à 1/2 g)
5 dl mjölk
250 g kesella/kvarg (10 %)
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
1/2 tsk salt
16 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g smör eller margarin
1 1/2 dl strösocker
3 1/2 tsk vaniljsocker
Till pensling:
ägg
pärlsocker

Gör så här:
1.      Smula jästen i en degbunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med en mortelstöt eller kavel på påsen. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och låt det bli ca 37ºC.
2.      Häll mjölkblandningen över jästen och rör om. Rör ner kvarg, socker, ägg och salt. Arbeta ner nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen och täck den med bakduk. Låt jäsa 30-45 minuter.
2.Fyllning: rör matfettet, socker och vaniljsocker smidigt.
3.      Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda degen med ev. resten av mjölet och dela den i 2 delar (för 45 bullar).
4.      Kavla ut varje del på mjölad bänk till en kaka, ca 25x60 cm. Bred på fyllningen. Vik kakan dubbel på längden, tryck till den lätt med handen. Skär ca 2-3 cm breda remsor, dela dem på mitten men låt de sitta ihop i övre kanten. Sno ihop till en knut. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck dem med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.
5.      Sätt ugnen på 250ºC.
6.      Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på pärlsocker.
7.      Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem kallna på galler övertäckta med bakduk.
Tips!
Blanda gärna i stötta kardemummakärnor i fyllningen.

Kolla även in resten av recepten från julfikat!