fredag 21 september 2012

Halloweentårta

Nu är det tid att presentera de tre finalisterna i höstens baktävling med tre paket bakformar från Kalasform i potten. Först representerar jag en Halloweentårta. Det var Sophie Persson som önskade att jag skulle göra en Halloweentårta och trots att det är drygt en månad kvar till högtiden så kunde jag inte motstå. Jag har blandat smaker som morot, citron, saffran och lakrits och med dem följde Halloweenens färger svart och orange, väldigt passande. Visst ser tårtan läcker ut!? Ruskigt god blev den också! De övriga recepten länkar jag till här: Äppelknäcktartletter och Ballerinamuffins. Rösta på din favorit senast den 4 oktober. Vinnaren utses utifrån röster och sidvyer den 5 oktober.
Halloweentårta
10-12 bitar
Ingredienser:
300 g morötter, ca 4 st
3 ägg
2 ½ dl strösocker
3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 ½ tsk kanel
½ tsk malen ingefära
1 dl naturell olja
Lemon Curd:
3 ägg
1,5 dl socker
2 citroner
50 g mjukt smör
Saffranfrosting:
1 dl florsocker
1 pkt malen saffran (0,5 g)
200 g naturell philadelphiaost
Garnering:
lakritsströssel (flakes)
4 lakritssnören

Gör så här:
1.      Sätt ugnen på 175 grader.
2.      Skala och riv morötterna och ställ dem åt sidan.
3.      Vispa ägg och socker pösigt.
4.      Blanda alla de torra ingredienserna i en annan bunke. Rör sedan ner dem i äggsmeten.
5.      Tillsätt morötterna och olja. Blanda till en slät smet.
6.      Smörj och mjöla en form, 23 cm i diameter. Häll ner smeten i formen och grädda kakan i ca 40 minuter. Låt den sedan svalna i formen.
7.      Vispa ihop ägg och socker till lemoncurden. Häll ner det i en kastrull.
8.      Skrubba och skölj citronerna. Riv skalet och pressa ur 1 dl citronsaft från citronerna.
9.      Tillsätt citronskalet och saften i kastrullen och rör om. Värm på låg värme och rör krämen tills den har tjocknat (den får inte koka).
10. Ta bort krämen från plattan och blanda ner smöret.
11.  Fyll diskhon med några centimeter vatten och ställ ner kastrullen för att krämen snabbt ska kylas av.
12.  Blanda florsocker med saffran. Tillsätt philadelphia och rör till en slät kräm.
13.  Dela morotskakan i två delar. Lägg den understa delen på ett uppläggningsfat. Bred lemon curd ovanpå och sätt på det övre tårtlagret.
14. Bred saffransfrosting på och runt tårtan.
15.  Strö lakritsströssel över tårtan. Klipp sedan varje lakritssnöre i tre delar och knyt små rosetter av dem. Placera ut dem på och runtom tårtan. 

Passa på att göra något gott nu när helgen är här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar