fredag 19 oktober 2012

Death by chocolate

Death by chocolate, inte så pjåkigt namn till denna mastiga kaka (kanske är detta motsatsen till föregående recept ”Angel food cake”). En perfekt kaka för den äkta chokladdyrkaren och jordgubbarna till är nästan ett måste. Fast nu när de svenska sommarjordgubbbarna inte finns till hands så vill jag tipsa om att använda upptinade hallon istället. Kakan är väldigt passande till Halloween med dess mörka och mustiga färg, kladdiga konsistens och läskigt goda smak. Receptet kommer från Therésia Erneborgs bok ”Söta saker”, jag har gjort om beskrivningen litegrann och lagt in ytterligare ett serveringstips men det är fortfarande samma metod.
Death by chocolate
1 kaka
Ingredienser:
150 g smör
200 g choklad, 70 % kakaohalt
2 ½ dl strösocker
4 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
½ dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 dl crème fraîche
Glasyr:
100 g choklad, 70 % kakaohalt
1 dl vispgrädde
Serveringstips:
färska jordgubbar
vaniljglass

Gör så här:
1.      Sätt ugnen på 175 grader.
2.      Smält smöret. Bryt ner chokladen till småbitar och lägg ner dem i smöret, rör om tills allt är smält och lösts helt.
3.      Vispa strösocker och ägg lätt och rör sedan ner chokladblandningen och de övriga ingredienserna.
4.      Häll smeten i en smord sockerkaksform, du kan pudra den med kvalitetskakao istället för mjöl eller ströbröd. Ställ in formen i nedre delen av ugnen och grädda den i ca 40 minuter – kakan ska bli saftig och inte alltför torr inuti.
5.      Låt kakan svalna och stjälp sedan försiktigt upp den på ett fat.
6.      Hacka chokladen till glasyren och lägg bitarna i en skål.
7.      Värm grädden i en kastrull och häll sedan över chokladen. Rör om tills chokladen är helt smält och smeten är jämn.
8.      Låt glasyren svalna lite och häll därefter över den på kakan.
9.     Servera gärna med jordgubbar och vaniljglass.

Lämnar er ikväll med detta citat från Judith Viorst "Styrka är förmågan att bryta en chokladkaka i
fyra bitar - och sedan bara äta en av dem."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar