fredag 7 december 2012

Julswiss

Sjunde december är här igen och jag bjuder på en enkel men utomordentligt god efterätt. Det är en julig variant av den klassiska marängswissen, här har jag marinerat clementinerna och bytt ut marängerna mot pepparkakor. Tidigare idag bakade jag årets sats av pepparkakor och nu är jag helt slut så det får bli att slappa framför tv´n ikväll. Varför inte bjuda på julswiss till kvällens fredagsfilm, På spåret eller finalen av X-factor?!
Julswiss
4 portioner
Ingredienser:
Marinerade Clementiner:
4 st clementiner
1 st kanelstång
2 krm kardemummakärnor
4 st nejlikor
1 ½ dl vatten
2/3 dl strösocker
Chokladsås:
½ dl strösocker
½ dl kakao
½ dl vatten
Tillbehör:
4 dl vaniljglass
1 ½ dl vispgrädde
4 st pepparkakor

Gör så här:

1.      Koka upp vattnet, sockret och kryddorna till marinaden i en kastrull.
2.      Låt det långsamt koka samman i ca.10 minuter.
3.      Skala och dela clementinerna och blanda dem tillsammans med lagen. Häll upp alltsammans i en skål och ställ kallt tills servering.
4.      Vispa ihop sockret, kakaon och vattnet till chokladsåsen.
5.      Låt det koka i några minuter och sedan svalna.
6.      Varva clementinerna, glassen, grädden och lätt krossade pepparkakor i skålar eller glas.
7.      Ringla till sist över chokladsåsen, servera och njut.

Önskar er en ljuvlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar