måndag 23 april 2012

Nonstopcookies

Nonstopcookies
Jag älskar cookies i alla olika former och cookies med nonstop är en höjdare. Sega kakor med kolasmak och hela nonstop bitar som är halvsmälta men fortfarande med knastret i behåll. Dessa nonstopcookies är tagna ur min nya favorit bok "Söta saker" av Therésia Erneborg, men receptbeskrivningen är lite omskrivet.

ca 40 st
Ingredienser:
200 g rumsvarmt eller flytande smör
3/4 dl strösocker
4 ½ dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
6 ½ dl havregryn
ca 2 dl Nonstop

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 220 grader.
2. Blanda smör med strösocker, farinsocker och vaniljsocker.
3. Visa upp äggen lätt och rör ner dem i sockerblandningen.
4. Blanda mjöl, salt och bikarbonat i en skål och rör ner det i den andra smeten. Tillsätt även havregryn och Nonstop.
5. Rulla smeten till bollar och lägg dem glest på plåtar med bakplåtspapper. Platta sedan till dem lite.
6. Grädda dem i mitten av ugnen i 8 minuter.

Good Luck!

Glasstest av Sia´s PäronJordgubb




Glasstest 3, 2012
Idag provade jag Sia´s PäronJordgubb  med en hembakad nonstopcookie till. Jag blev väldigt förtjust i glassen det är jordgubbsgräddglass och pärongräddglass med päronsylt i 1 ½ liters förpackning. Det fanns en gammaldags känsla över den med somriga smaker och en gräddig konsistens, mums! En riktig klassiker som inte var sliskigt söt. Jag blir sugen att köpa våffelstrutar och fylla med denna glass. Jag tror det blir svårt att hitta någon bättre svensk gräddglass med dessa smaker och ger den betyg 4,5 av 5. Den lämnar dig inte besviken, nostalgi för de vuxna och en succé hos barnen. Nästa gång provar jag styckglassen Bourbón Vanillia.

Snart fortsätter denna glassiga resa....



lördag 21 april 2012

Glasstest av Sia´s Putte

Glasstest 2, 2012
Idag var jag redan sugen på att prova en till glass och denna gång blev det Sia´s glass Putte. En laktos- och glutenfri strutglass med vaniljglass och blåbärssylt. Glasstruten var god för att både vara laktos- och glutenfri. Vaniljglassen var bra men inte utmärkt som många av Sia ´s andra glassar. Blåbärssylten tyckte jag var för söt och jag skulle föredra om det var hela blåbär istället för sylt. Men jag blev glad över att sylten inte var helt slät. Jag tror att glassen riktar sig i första hand mot barn så om man ska lägga Putte i barnkategorin passar nog sylt ändå bäst. Rånet var krispigt trots att det inte innehöll gluten men jag skulle gärna ha det tunnare. Jag gillade att rånet hade en chokladtäckt insida och choklad i spetsen. Om jag nu ska sammanfatta det hela vill jag säga att det var ett bra laktos- och glutenfritt alternativ men det blir ingen glasstrut som jag kommer köpa regelbundet. Den får betyg 3 av 5.
Jag håller hårt i mina 5 ´or fast jag vet att det finns en hel del guldkorn i Sveriges glassboxar. Nästa gång blir det en kulglassen PäronJordgubb med någon form av cookie till.

Ta dig en glass som efterrätt vet ja´!

Tunnpannkakor


Varsågod, här är receptet på tunnpannkakorna som jag gjorde till glassen igår. Receptet för denna klassiker är en mindre sats så man själv kan unna sig något riktigt gott!
Tunnpannkakor
4 st
Ingredienser:
1 dl vetemjöl
1 krm salt
2 dl mjölk
1 stort ägg
smör att steka i

Gör så här:
1. Vispa ihop samtliga ingredienser.
2. Stek pannkakorna i ett pannkakslägg. Lägg en klick smör i läggen mellan gräddningen av varje pannkaka.

Smaklig måltid!

fredag 20 april 2012

Glasstest av Sia´s Marula Ananas och Pecannötkola

Glasstest 1, 2012
Idag inledde jag test av årets glassnyheter. Jag började med två av Sia´s hushålls-/kulglassar som heter Marula Ananas och Pecannötkola båda i halvliters förpackningar. Glassarna åt jag tillsammans med jordgubbar och tunnpannkakor (se recept i länk). På bilden till höger ser ni en kula av Marula Ananas till höger, en kula Pecannötkola till vänster och en kombo av dem både längst upp.



Marula Ananas var god. Det fanns en friskt exotisk smak men det var inte tydligt att smaken just kom från ananas. I bakgrunden fanns något som tog glassen till en högre nivå, jag antar att det var Marula. Marula är ett träd som växer i Afrika. Dess frukter är rik på C-vitamin och antioxidanter, likören Amarula är även framställd av denna frukt. Glassen var inte heller för söt, väldigt god helt enkelt liksom de flesta  Sia-glassar. Denna får betyg 4 av 5.

Om jag nu går över till Pecannötkola så skulle jag beskriva den som en glass med mycket smak av nöt och en god  kolasås. Den innehöll även små bitar av pecannötter som gav glassen ett härligt crunch. Men däremot tycker jag att den var för söt och nötsmaken tog över lite för mycket. Jag ger Pecannötkola betyg 3,5 av 5.

Så i slutändan vinner Marula Ananas mellan dessa två. Den var krämig och hade en tydlig smak vilket jag tycker kännetecknar Sia´s glassar. Marula Ananas kommer troligtvis att användas till flera av sommarens efterrätter med t.ex. färsk frukt och bär eller italiensk maräng. Pecannötkola är mer "matig" och passar perfekt som den är. Nästa gång provar jag styckglassen Putte.

Hoppas ni fortsätter följa mina glasstester!

torsdag 19 april 2012

Kladdkakemuffins med nyckelpigegubbar

Dessa muffins är verkligen sagolika! Med en kladdig chokladkärna som blandas med uppiggande marshmallows och en topp av krämig grädde och gulliga nyckelpigor gör detta recept till ett av mina egna favoritrecept. Passar till vardag och fest och går hem hos både de vuxna och hos barnen som garanterat vill vara med vid bakningen. Hoppas ni vill prova detta recept och snart är det dags för de svenska jordgubbarna och då tas dessa godingar till ännu högre höjder.

 Kladdkakemuffins med nyckelpigegubbar
12 st
Ingredienser:
100 gram smör eller margarin
2 ägg
2 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
1 krm salt
1 dl minimarshmallows (gärna färgglada)
Garnering:
2 dl grädde
12 st. jordgubbar
50 gram mörk choklad

Gör så här:
1. Smält smöret och låt det svalna.
2. Sätt ugnen på 200 grader.
3. Vispa ägg och strösocker pösigt.
4. Blanda vetemjöl med kakao, vaniljsocker och salt. Vänd sedan försiktigt ner det i äggsmeten.
5. Fördela smeten i 12 muffinsformar. Tryck ner några marshmallows i varje form, se till att de täcks av smeten så de inte blir brända.
6. Grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter, tills de är fasta på kanterna men fortfarande kladdiga i mitten.
7. Låt de svalna under en kökshandduk så ytan inte blir hård.
8. Temperera chokladen. Dela jordgubbarna på tvären och doppa den spetsiga änden i chokladen. Lägg dem på smörpapper och spritsa mittstreck, prickar och antenner med resterande choklad, låt chokladen stelna.
9. Vispa och klicka därefter grädde på de avsvalnade muffinsarna och placera ett par jordgubbsnyckelpigor på toppen.

Fika och Njut!

söndag 1 april 2012

Scones med hallonkesella

I morse slängde jag ihop några scones till frukost innan jag lämnade Södermalm för att bege mig ut på en söndagstur i Stockholm. De blev saftiga och smaken av hallon fick mig att längta efter färska hallon. Men nu är det i alla fall april och ett steg i rätt riktning, mot sommaren! Det blir inget aprilskämt idag jag får kanske grunda på ett till nästa år istället.

Scones med hallonkesella
4 st
Ingredienser:
4 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
50 gram smör
250 gram hallonkesella
0,5 dl mjölk
2 tsk farinsocker
Till servering:
Hallon
Smör

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
3. Klicka ned smöret och arbeta in det med fingertopparna.
4. Tillsätt kesella och mjöl, arbeta snabbt ihop till en deg.
5. Platta ut degen till 4 runda kakor och skär ett kors i varje bröd. Strö farinsocker över dem.
6. Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter.
7. Servera med hallon och smör.

Hoppas ni får en trevlig vecka!