söndag 20 maj 2012

Svamp- och parmesanbakad filé med potatisterrine och balsamicosky

Vet du inte vad du ska bjuda mamma på morsdag? Här är mitt förslag, Svamp- och parmesanbakade filé med potatisterrine och balsamicosky. En god och läcker måltid när du till exempel vill skämma bort din mamma nästa söndag med något riktigt gott eller fira pingst, våren eller sommaren. Det finns alltid något att fira. Receptet hittade jag på Icas hemsida.

Svamp- och parmesanbakad filé med potatisterrine och balsamicosky
4 portioner
Ingredienser:
ca 700 g filé, t ex oxfilé, lammytterfilé eller fläskfilé
1 msk smör eller margarin
Svamp- och parmesanöverbak
10 champinjoner, skogschampinjoner eller fryst svampmix (10 champinjoner motsvarar 3 dl svampmix)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk smör eller margarin
salt och peppar
1/2 dl crème fraiche
1 ägg
1 dl riven parmesanost
1/2 dl hackad persilja
Potatisterrin:
800 g skalad potatis
4 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
75 g smör
2 msk färsk hackad timjan
salt
malen svartpeppar
Sås:
1 msk strösocker
5 dl rött vin eller rött matlagningsvin
3 msk koncentrerad kalvfond och 2 dl vatten
3 msk lagrad balsamvinäger
1 tsk majsstärkelse (Maizena)
2 msk smör

Gör så här:
1. Svamp- och parmesanöverbak: Skär svampen i tärningar eller tina den djupfrysta svampen. Skala och finhacka löken. Stek svampen i matfettet tills den fått färg, tillsätt löken och stek ytterligare några minuter (används fryst svamp så koka ur vätskan innan den steks). Smaksätt med salt och peppar. Låt svalna.
2. Blanda svampfräset med crème fraiche, äggula, parmesan och persilja. Ställ in i kylen.
3. Potatisterrin: Sätt ugnen på 200˚C.
4. Skiva potatisen mycket tunt, gärna i matberedare eller med osthyvel. Skala och skiva lök och vitlök. Fräs löken mjuk utan att den tar färg i smöret. Blanda potatisskivorna ordentligt med lökfräset, timjan, salt och peppar.
5. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform ca 1 1/2 liter (för 4 port). Lägg ner potatisskivorna, tryck till potatisen ordentligt. Grädda mitt i ugnen ca 50 minuter eller tills potatisen är ordentlig mjuk.
6. Lägg ett bakplåtspapper över potatisen och ställ en likadan sockerkaksform ovanpå potatisen. Lägg ordentligt med tyngd på den tomma formen för att pressa ihop terrinen. När terrinen svalnat ställs den in kylen, fortsätt att pressa den, mjölkpaket brukar vara bra. Terrinen måste göras en dag innan.
7. Sås: Smält sockret i en kastrull så att det blir ljusbrunt. Tillsätt rödvinet och koka ihop 3-4 minuter. Rör ner fond och vatten, koka ihop ytterligare 5 minuter. Tillsätt balsamvinäger, red av med majsstärkelse utrört med vatten. Vispa i smöret så att såsen blir blank. Smaksätt med salt och peppar. Svampöverbaket och såsen görs med fördel dagen innan.
8. Sätt ugnen på 200˚C (temperaturen gäller både för terrinen och köttet).
9. Skär terrinen i lika stora portionsbitar, lägg dem i en form. Värm mitt i ugnen 15-20 minuter innan servering.
10. Putsa köttet, skär oxfilé i portionsskivor, lammytterfilé i portionsbitar och fläskfilé i 2 skivor per portion.
11. Bryn köttet i matfettet, krydda med salt och peppar. Lägg det i en ugnssäker form och fördela svamp-parmesanöverbaket på köttet.
12. Sätt formen mitt i ugnen ca 10 minuter innan serveringen (tiden är beroende på köttets tjocklek). Innertemperaturen för oxfilé och lamm är 60˚C och fläskfilé 72˚C.
13. Koka upp såsen och servera tillsammans med köttet, potatisterrinen och gärna med grönsaker till.

Lycka till i köket!

torsdag 10 maj 2012

Chokladdiamanter

Idag bakade jag dessa Chokladdiamanter från en folder av Arla. De var spröda och goda vilket satte glans på denna gråmulna torsdag. Helt enkelt perfekta för dagens oövervinnliga höjdpunkt, fikat!
Chokladdiamanter
60 st
Ingredienser:
200 g smör
1 ägg
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 krm malen svartpeppar
6 dl vetemjöl
1 dl kakao
Pensling och Garnering:
1 ägg
1 dl rå- eller rörsocker

Gör så här:
1. Blanda smör, ägg, florsocker, vaniljsocker och svartpeppar till en jämn smet.
2. Sikta ner mjöl och kakao, blanda till en jämn deg.
3. Rulla ut till två längder, 2 cm i diameter.
4. Låt vila i kyl minst 1 timma.
5. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla längderna med uppvispat ägg ocgh rulla dem i råsocker. Skär dem i 1 cm tjocka bitar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
6. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter.

Ha en bra dag!




onsdag 9 maj 2012

Glasstest av Sia´s Siciliano Cassata

 Glasstest 5, 2012
Denna lill-lördag blev det ytterligare en avsmakning på en av Sia´s glassar, Siciliano Cassata. Det är en 0,75 liters förpackning innehållande en gräddglass med apelsinlikör, bitar av körsbär, rostade mandlar och mörk choklad. Mumma, den här gillade jag. Glassen är ripplad och jag älskade att bitarna av mandel, choklad och körsbär var ganska stora vilket gav mer smak. Alla komponenter passade bra ihop och kombinationen kändes nytänkande. Bra produkter med körsbär är svåra att hitta, de blir lätt
jättesöta och tappar sin friska smak. Fast Sia får väl godkänt med de sötsyrliga körsbären. Jag serverade den i en våffelbägare med chokladtäckt insida vilket gjorde upplevelsen ännu bättre. Därmed ger jag Siciliano Cassata högsta betyg.
Den får betyg 5 av 5!

Vi höres!

onsdag 2 maj 2012

Glasstest av Sia´s Bourbón Vanillia


Glasstest 4, 2012
Dags för nästa glass, Borubón Vanilla. Det är ytterliggare en nyhet från Sia med gräddglass av bourbónvanilj och ett täcke av mörk choklad. Den var god men jag tycker inte vanljglassen kändes exklusivare eller bättre än i liknande glassar. Fast chokladen var väldigt god, det kändes att den hade hög kvalité och kakaohalt. Den var krispig och smälte i munnen. Men som sagt jag skulle inte betala de extra kronorna för vaniljen och det drar ner betyget. Jag ger Borubón Vanillia betyg 3,5 av 5. Nästa gång  provar jag glasslådan Siciliano Cassata.




Njut av vårvädret med en glass!

tisdag 1 maj 2012

Glass med cidersås

Cider, jordgubbar och glass är en trio som gifter sig riktigt bra. Godis-glasstrutarna finns bland lösviktgodiset i en del butiker och de var en av mina favoriter när jag var runt 8 år. Så de fick bli glassen ovanpå glassen.
Glass med cidersås
2 portioner
Ingredienser:
2 dl jordgubbar
0,5 dl päroncider
1 tsk florsocker
3 dl päron/jordgubbglass
2 godis-glasstrutar

Gör så här:
1. Mixa jordgubbar med cider och florsocker till en slät sås.
2. Häll upp såsen i portionsglas.
3. Skopa glassen till runda kulor och lägg dem i portionsglasen.
4. Garnera med en godis-glasstrut i varje glas och några jordgubbar.

Ha det gött!