tisdag 31 juli 2012

Rågsiktskakor

Det här brödet har min mamma bakat så länge som jag kommer ihåg. Rågsiktskakorna är ett enkelt recept med de vanliga ingredienserna som brukar finnas i råg- och sirapsbröd men balansen mellan dem är perfekta. När kakorna är nybakta är det fantastiskt gott att endast äta dem med smör som smälter.
Rågsiktskakor
4 st
Ingredienser:
5 dl mjölk
50 g rumsvarmt smör
50 g jäst
1 dl sirap
1/2 tsk salt
2 tsk anis
2 tsk fänkål
ca 1,4 l rågsiktsmjöl

Gör så här:
1.      Värm mjölken i en kastrull till 37 grader (fingervarmt).
2.      Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölken och rör om tills jästen har löst upp sig.
3.      Tillsätt matfettet i mindre bitar och blanda ner sirap, salt, fänkål och anis.
4.      Häll ner drygt hälften av mjölet och arbeta in det. Tillsätt sedan lite i taget men spara 1 dl till utbakningen. Arbeta degen under 3 minuter i maskin eller 6 minuter för hand tills den känns smidig och släpper kanterna. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
5.      Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela den i 4 delar och forma dem till runda bullar.
6.      Kavla ut bullarna till runda kakor med mjölad kavel, mjölat underlag och lite mjöl ovanpå kakorna. Kakorna ska bli ca 15 cm i diameter så de ryms två stycken på varje plåt.
7.      Lägg kakorna på bakpappersklädda plåtar och nagga dem. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
8.      Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
9.      Låt dem svalna på galler under en bakduk.

Hoppas det smakar!

söndag 29 juli 2012

Helenas 18års tårta

Är tillbaka till Stockholm igen efter några dagar av firande i Umeå. Fikat som jag bjöd på under den soliga födelsedagen blev väldigt lyckat och inte minst tårtan. Därför bjuder jag er på receptet. Tårtan toppades med chokladstenar som många blev lurade att tro att de var riktiga till och med så att de knappt vågade äta dem. Jag hittade chokladstenar i en liten kaffe-/chokladbutik.

Helenas 18års tårta
Ingredienser:
5 ägg
2,5 dl socker
1,5 dl mjöl
1,5 dl potatismjöl
2,5 tsk bakpulver
Fyllning:
1/2 liter färska jordgubbar
Tobleronefluffen:
3 dl grädde
90 gram Toblerone mjölkchoklad
90 gram Toblerone vit choklad
Glasskräm:
2 dl grädde
2,5 dl mjöl
2 msk marsanpulver
2 msk socker
Garnering:
1 paket fingerkex
175 gram chokladstenar
Gör så här:
1.      Börja med Tobleronefluffen, en i taget. Grovhacka tobleronen av mjölkchoklad.
2.      Värm försiktigt upp häften av grädden och lägg därefter i tobleronehacket. Ta bort kastrullen från platten och rör om tills chokladen har smält.
3.      Häll upp smeten i en bunke. Ställ i kylskåpet i minst 6 timmar, helst över natten så att det blir riktigt kallt.
4.      Gör sedan samma sak med den vita tobleronen.
5.      Fortsätt sedan med sockerkakan. Smörj och bröa en 24 cm i diameter stor bakform eller klä den med bakplåtspapper med hög kant.
6.      Vispa ägg och socker pösigt.
7.      Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd sedan ner dem försiktigt i äggsmeten.
8.      Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader under 40-45 min. Lägg över ett ark bakplåtspapper mot slutet om du märker att toppen börjar bli för mörk.
9.      Låt den svalna av innan du stjälper upp den.
10. Dags för Glasskrämen. Börja vispa ihop mjölk, marsanpulver och socker i en kastrull. Värm upp krämen under omrörning och låt det sjuda tills krämen har tjocknat. Låt svalna, du kan ställa ner kastrullen i diskho med vatten runt om.
11. Vispa grädden löst. Rör ner marsankrämen och vispa ihop dem till önskad konsistens.
12. Nu till den roligaste delen, hopsättning och garnering. Vispa upp tobleronefluffen var för sig till lagom konsistens. Skiva jordgubbarna och dela sockerkakan i tre delar.
13. Lägg det understa lagret på ett fat. Fyll med mjölkchokladfluffet och hälften av jordgubbarna. Lägg på nästa lager och upprepa proceduren men med vitchokladfluffet denna gång.
14. Sätt på toppen och bred glasskrämen runt och ovanpå tårtan. Fäst fingerkexen runt hela tårtan och täck toppen med chokladstenar.
15. Njut med alla sinnen.

Sov gott!



onsdag 25 juli 2012

Matresa i Lomardiet, Piemonte och Veneto

Dags för ett inlägg med ljuvligt ögongodis. I slutet av maj i år så var jag i Milano, Lago Maggiore och Verona i norra Italien. Det var en resa som bjöd på mycket god mat så nu tänkte jag visa bilder på en del av maten och berätta lite runt omkring dem.



Första dagen åt vi faktiskt ingen italiensk middag, det blev japanskt istället men inte sushi utan vi delade på grillad makrill,dumplings, kryddad friterad kyckling och yakiniku Alla fyra rätterna på Wakaba var goda, favoriten blev makrillen med den härliga grill- och smörsmaken.

Nästa dag kom resan stora överraskningen! Jag åt den godaste hamburgaren och pommes fritsen jag någonsin ätit på restaurangen Meat Grill i närheten av Duomo. Vi var bara tvungen att gå in dit när man kunde se in i köket från gatan där stora köttbitar låg på grillen. Vi både valde hamburgare men olika sorter. Jag tog en med ett finare kött från Toscana och visst kände man skillnaden till det fick man 
perfekt grillat bröd, sallat, tomat, parmaskinka och såklart pommes fritsen 
som måste ha friterats i Milanos bästa olja. Oj, hädanefter blir det svårt att äta en hamburgare utan att tänka på den.

Det har även blivit äkta italiensk glass och pizza. Det var gott men jag trodde upplevelsen skulle vara större. Men tomatsåsen på Ristorante Crispi hade en naturlig sötma som inte går att hitta i Sverige och pizzan var inte flott heller. I Stresa på ön Isola Pescatori i Lago Maggiore fanns en restaurang som hette Albergo ristorante med en oslagbar utsikt över vattnet, alperna och de andra 
öarna. Jag åt en trerätters meny med grillad aubergine fylld med färskost, grillad kalv med 
stora parmesan flagor, potatis och fänkål och till efterrätt blev det en vaniljpannacotta med jordgubbe och skogsbärssås.


Vidare till Verona så blev det fika. Vi åt en en Cannoncino fylld med smörkräm, chokladbitar och torkade bitar av grapefrukt på och det blev även Crostatine di frutta mista vilket är en tartlette med vaniljkräm, melon och jordgubbar. Jag drack en frappe av jordgubbar, ananas och grape. Härliga tider! 



I Verona år vi även resans bästa middag. Till en början tänkte vi ta en huvudrätt och en efterrätt men efter att ha sett avsmakningsmenyn på Osteria da Ugo. Middagen började med en lite sallad av bresaola, sallat, päron, olja och ett grovt surdegsbröd (bröd får man till princip allt man äter i Italien J). Sedan blev det aubergineblommor fyllda med oreganofärskost och en persiljeolja till. Därefter kom nog det godaste jag har ätit, en ravioli fylld med åsna och det mest underbaraste smöret. Åsna var något helt nytt det går inte riktigt att jämföra med någon annan smak det smakar varken köttfärs eller ren eller vildsvin eller något jag har provat förut men det var riktigt gott! 


Kryddningen i norra Italien är väldigt lätt men det smakar så mycket ändå, råvarorna är A och O. På denna restaurang kom alla råvaror från regionen. Huvudrätten bestod av en stor biff med rödvinssås, ugnsbakad potatis och ett ljust surdegsbröd fast mättnaden dök upp redan här, man är inte van med dessa stora höjdarmiddagar. Avslutningsvis valde jag Budino Diplomatico vilket var en chokladtårtbit med karamell och min mamma valde Torta Caprese, en kladdkaksliknande kaka med mandel och limoncello.


Det här blev ett väldigt långt inlägg så nu får det räcka med matbilder för denna gång. Men till hösten tänker jag prova att laga någon eller några av dessa rätter, har ni något önskemål på vilken jag ska börja med? Ni får gärna höra av er om ni undrar något mer runt dessa rätter eller vill ha förslag på vad man kan äta och göra i regionerna Piemonte, Lombardiet och Veneto som jag hann besöka.

Nu måste jag ladda upp för min 18års dag imorgon. Buonanotte!


tisdag 24 juli 2012

Taco tubs med Gucamole

Så här dan före dan före min födelsedag bjuder jag på en förrätt. Den är enkel, snygg och självklart mycket god! Imorgon tänkte jag lägga ut en drös med bilder från min resa till norra Italien i våras. Bilder som jag definitivt kommer glo på när jag vill drömma mig tillbaka till en underbar ravioli, pannacotta och överraskande nog en hamburgare med galet goda pommes frites.
Taco tubs med Guacamole
4 st
Ingredienser:
4 st mini tacotubs
200 g köttfärs
1/4 taco spice mix påse (10 g)
matolja
4 sallatsblad
8 körsbärstomater
1/2 spetspaprika
8 skivor gurka
ev. 4 kvistar persilja
Guacamole:
1 st avokado
1/2 dl crème fraîche
1 st vitlöksklyfta
1/2 st lime, saften
1/4 krm cayennepeppar
1/2 krm salt

Gör så här:
1.      Dela avokadorna och ta ut köttet. Mixa det tillsammans med lime och vitlök till en slät smet med en mixerstav. Rör i crème fraîche, cayennepeppar och salt.
2.      Stek köttfärsen i matolja och tillsätt sedan taco spice mix.
3.      Skölj grönsakerna och skär paprikan och gurkan i skivor.’
4.      Placera ett sallatsblad på varje tallrik med ett par skivor paprika och gurka och två stycken körsbärstomater.
5.      Fyll tubsen med tacoköttfärsen, guacamole och eventuellt en persiljekvist i varje tub. Lägg sedan en tub vid varje sallads blad.
6.      Voilà! Du har nu en underbar förrätt.

Hörs imorrn!


måndag 23 juli 2012

Glasstest av Sia´s Nöt-Crème

Glasstest 13, 2012

Här kommer testet på Sia´s Nöt- Crémestrut. Innan jag provade glassen trodde jag att den klassiska nötkrämen skulle vara höjdpunkten i glassen, men där hade jag fel. Visserligen smakade Nöt-Crémen bra, precis som i de små kuverten man har kunnat köpa i godisbutiken under 51 år. Men jag föll ännu mer för hasselnötsglassen som fyller rånet. Den var gräddig men inte tung och Sia har lyckats att fånga in den rätta smaken av hasselnöt. Förutom att nöt crémen ligger på toppen så återfinns den även i strutens botten. Detta är ytteligare ett lyckat samarbete av Sia och jag ger Nöt-Créme betyg 4 av 5.


Ha det gott!

torsdag 19 juli 2012

Glasstest av Sia´s Il Levante Pistacia


Glasstest 12, 2012
Nu går jag tillbaka till att prova ett par Sia glassar. Först ur är Il Levante Pistacia. Det är en mjuk pistaschglass toppad med choklad och rostade bitar av pistaschmandel i en strut med chokadbotten. Jag tycker det är svårt att hitta produkter med riktigt god pistaschsmak, jag har bara funnit det en gång och tyvärr blev det här inte den andra. Fast pistaschen smakade absolut inte bittert som den ofta kan göra. Pistacia var lagom söt och struten var mycket god liksom i tidigare siastrutar. Men det blev för mycket pistasch och jag tröttnade på glassen efter ett tag. Jag avslutar med att ge Il Levante Pistacia betyg 2 av 5 och fortsätter med höga förväntningar på nästa Siastrut, Nöt-Crème.

Slappa och ha det skönt i sommarsverige i helgen, jag drar till Norrköping!

tisdag 17 juli 2012

Knutar med choklad- och vaniljfyllning

Dess bullar är galet goda. Receptet kommer ursprungligen från dromkaka.blogspot.se, jag har bara ändrat en del i instruktionerna så de förklarar precis hur jag gör dem. Bullarna har kommit till användning både till min födelsedag och till gråa höstdagar. Nästa torsdag fyller jag år igen och efter allt firande kommer en del av recepten från festen.
Knutar med choklad- och vaniljfyllning
ca 36 st
Ingredienser:
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 dl socker
14-15 dl vetemjöl
Chokladfyllning:
200 g rumsvarmt smör
200 g socker
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
Garnering:
ägg
kokos eller pärlsocker

Gör så här:
1.      Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjölk och värm till 37 grader.
2.      Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av mjölkspadet.
3.      Rör ner resten av spadet och därefter salt, socker.
4.      Tillsätt nästan allt mjöl men spara lite för utbakningen. Arbeta samman till en smidig deg som släpper kanterna. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
5.      Blanda ihop alla ingredienser för chokladfyllningen till en jämn smet.
6.      Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig.
7.      Dela degen i två delar. Kavla ut varje del (en i taget) till två rektangulära plattor, ca 30x40 cm. Bred ut chokladfyllningen och vik ihop plattorna från långsidan.
8.      Skär remsor, ca 2 cm breda. Snurra varje remsa genom att hålla ändarna och tvinna dem åt motsatta håll. Sno sedan ihop dem till en lätt knut.
9.      Lägg dem på bakpapperklädda plåtar och låt dem jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter.
10.  Pensla dem med uppvispat ägg och garnera med kokos eller pärlsocker.
11. Grädda dem gyllene i mitten av ugnen på 250 grader i ca 8 minuter. Låt dem svalna en stund på galler innan det är dags för fikat.

Nu tar jag en sväng ut i det minst sagt växlande väder, hej då! :)



fredag 13 juli 2012

Bagels

Idag är det fredag den 13 men det är ingen anledning till att avstå bakning. Så varsågod här är ett recept på Bagels som ursprungligen kommer från Leila Lindholms kokbok One more slice.
               Bagels
12 st
Ingredienser:
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
2.5 tsk salt
2 msk flytande honung
13.5 dl vetemjöl special
vatten till kokning 
Pensling och garnering:
1 st uppvispad äggvita
1 dl sesamfrön, blå vallmofrön, solrosfrön eller linfrön

Gör så här: 
1. Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, salt, honung.
2. Tillsätt lite mjöl i taget.
3. Arbeta degen i maskin i cirka 5 minuter. Degen ska bli stum och ganska hård.
4. Låt den jäsa i bunken till dubbel storlek under bakduk i ca 60 minuter.
5. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 12 bitar.
6. Forma varje bit till en rund bulle och tryck ut ett hål i mitten med hjälp av pekfingret. Snurra degbiten runt fingret så att en större ring bildas.
7. Jäs bagelsen under bakduk på en plåt med bakplåtspapper i ca 45 minuter.
8. Koka upp vatten i en stor kastrull.
9. Sätt ugnen på 175 grader.
10. Koka några degringar i taget, i ca 2-3 minuter på varje sida.
11. Låt dem torka av på en ren kökshandduk.
12. Lägg över dem på plåten med bakplåtspapper och pensla med uppvispad äggvita och strö över valfria frön.
13. Grädda bröden gyllene mitt i ugnen i 20-25 minuter.

Good luck!

måndag 9 juli 2012

Glasstest av GB´s Laktrispucken, Cornetto Jordgubb och Cornetto Classico

Glasstest 11, 2012
I detta glasstest har jag provat tre glassar som gjorde comeback i GB´s sortiment i år.
Först ut är laktrispucken som jag aldrig har ätit förut. Den var god och hade en kraftig laktrissmak vilket bröt av fint med vaniljglassen. Det tunna skalet av lakrits knastrade härligt när man åt och jag förstår varför laktrispucken har återkommit i sortimentet.

En annan hemvändare är Cornetto Jordgubb som nog känns som en riktig sommarklassiker. Jordgubbssåsen var god men jag skulle gärna vilja ha lite bitar av jordgubbar i den. Vaniljglassen var lite isig men det kanske bara var i just min glass eller i den satsen. Jordgubbsglassen var bättre den var härligt sötsyrlig och åhh vad jag älskar den chokladtäckta insidan och chokladen i strutspetsen.

Sista återkomsten i år är Cornetto Classico som har en italiensk touch. God från första tuggan. På toppen finns grovt hackade hasselnötter med en god rostad smak som bryter av fint med den mörka chokladen. Glassen är krämig och har en tydlig vaniljsmak. Men jag önskar att hasselnötterna skulle komma tillbaka inuti glassen och/eller att det skulle finnas en kärna av kola- eller chokladsås. Denna Cornettoglass har också en chokladtäckt insida och choklad i strutspetsen.

När jag sammanfattar dessa tre glassar så får Laktrispucken betyg 4 av 5, Cornetto Jordgubb får betyg 3 av 5 och Cornetto Classico får betyg 4 av 5.

Härliga julihälsningar!

söndag 8 juli 2012

Kanelsnurror med vanilj

Kanelbullar är aldrig fel. Speciellt inte på stranden, i gräset eller i solstolen med ett glas kall jordgubbssaft en varm sommardag. Dessa kanelsmakande snurror kommer även med en smak av vanilj.
Kanelsnurror med vanilj
ca 40 st
Ingredienser:
5 dl mjölk
50 g jäst (för söta degar)
125 g rumstempererat smör eller margarin
2 dl strösocker
2 tsk nystött kardemumma
1/2 tsk salt
ca 14 dl vetemjöl
Fyllning:
150 g smör
1 dl strösocker
2,5 msk kanel
2 tsk vaniljsocker
Pensling och Garnering:
ägg
pärlsocker

Gör så här:
1.      Smula jästen i en degbunke. Värm upp mjölken och häll ner hälften i bunken. Rör ut jästen och häll sedan ner resten av mjölken.
2.      Klicka i matfettet och rör även ner socker, salt och kardemumma.
3.      Blanda i lite mjöl i taget och knåda till en smidig deg.  Lå.t jäsa under bakduk i 75 minuter.
4.      Fyllning: Blanda smör med kanel och båda sockersorterna. Ställ åt sidan.
5.      Utbakning: Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut varje del till en 40x30 cm stor platta.
6.      Bre ut ett jämnt lager fyllning på varje degplatta. Vik plattorna dubbla på längden och skär 2 cm breda remsor. Tvinna varje remsa några varv och snurra ihop dem. Fäst ändarna på undersidan av bullen och lägg varje knut i en bullform.
7.      Sätt ugnen på 250 grader. Låt bullarna jäsa under bakduk i 30 minuter.
8.      Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
9.      Grädda dem i mitten av ugnen i ca 8 minuter. Låt dem kallna på galler, servera och lägg resterande i förslutna påsar. De som inte ska ätas snar framtid bör frysas in.

Ha det gott!