onsdag 26 september 2012

Coca-Cola float

Har är en rejäl och härlig sockerkick. Kombinationen av glass, grädde och chokladsås har de flesta smakat. Men att lägga till Coca-Cola och servera det hela i ett snyggt glas gör det till en spännande efterrätt eller ett lyxigt fika. Jag använde min kakaosås i detta recept men chokladsåsen går att utesluta. Förutom det receptet har jag också en annan chokladsås på bloggen som fungerar fint fint som jag tidigare använde till bananpannkakor. 
Coca-Cola float
1 stort glas
Ingredienser:
2 stora kulor vaniljglass
2 dl Coca cola
vispgrädde
chokladsås

Gör så här:
1.      Lägg vaniljglasskulorna i botten av ett högt glas.
2.      Häll försiktigt ner Coca-cola över glassen.
3.      Vispa upp grädde och sätt en klick på toppen.
4.      Dra över chokladsås, sätt dig ner och njut.

Ha en fortsatt fantastisk vecka!

Kakaosås

Kakaosås som jag har valt att kalla den ljuvliga chokladsås har jag gjort på den bästa kakaosorten enligt mig och det är den holländskaVan Houtens. Chokladsås tillsammans med gammeldags vaniljglass och hallon är alltid lika gott men kolla in receptet på Coca-Cola float som ligger efter detta inlägg. Där använde jag också den sås.
Kakaosås
4 portioner
Ingredienser:
1 ¾ dl vatten
1 ¾ dl strösocker
1 dl kakao av bra kvalité
1 tsk naturell olja

Gör så här:
1.      Vispa ihop vatten, strösocker och kakao i en kastrull. Låt det koka ihop i ca 3 minuter.
2.      Tillsätt oljan och låt chokladsåsen svalna.

Lycklig lill-lördag!



fredag 21 september 2012

Ballerinamuffins

Muffins med inspiration av någon kaksort är det sista receptet i höstens tävling. Förslaget kommer från Maria Nilsson och det startade ett omedelbart bakarsug. Jag bestämde mig för att skapa ett recept på Ballerinamuffins en idé som har funnits hos mig ett bra tag. Muffinsarna består av en saftig del, en krämig del och en knaprig del. Helt underbart! Dessa muffins är alltså ett av bidragen i höstens tävling och om du vill rösta på det välj Ballerinamuffins i formuläret i högra spalten. Länkar till de två andra bidragen: Halloweentårta och Äppelknäcktarteletter
Ballerinamuffins
12 st muffins
Ingredienser:
75 g smör
2 ägg
2 dl socker
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 dl mjölk
2 msk kakao
1 apelsin
1 tsk vaniljsocker
12 st ballerinakex (1 pkt innehåller 14 st)

Gör så här:
1.      Sätt ugnen på 200 grader.
2.      Smält smöret och låt det svalna.
3.      Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
4.      Blanda vetemjöl med bakpulver vänd försiktigt ned det i äggsmeten. Tillsätt mjölk och smör och rör om.
5.      Häll över en tredjedel av smeten i en annan bunke och blanda ner kakao i den. Pressa apelsin och tillsätt saften och vaniljsocker i den andra smeten.
6.      Placera 12 muffinsformar på en bakplåt. Täck bottnen med apelsinsmet, fyll sedan på med all chokladsmet och avsluta med resterande apelsinsmet.
7.      Lägg upp ballerinorna på en skärbräda. Använd handflatan för att trycka till dem lite så att de spricker. Placera en ballerina i varje muffinsform och tryck ner dem till mitten.
8.       Sätt in muffinsarna i ugnen och grädda dem i mitten av ugnen i ca 12 minuter.

Ha det prima!


Äppelknäcktarteletter

Cecilia Pettersson tycker att inget slår en god äppelpaj under hösten. Jag valde att göra pajer i miniformat så kallade tarteletter. Detta blev finalreceptet nummer 2 som jag definitivt tycker ni borde testa. Kardemumma, vanilj, choklad och kanel är en utmärkt kvadrupel att avnjuta höstens frukt med. Äppelknäcktarteletten går att rösta på i höstens tävling i formuläret i den högra spalten. Kolla även in de andra recepten: Ballerinamuffins och Halloweentårta.
 Äppelknäcktarteletter
6-8 st
Ingredienser:
2 ½ dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 nypa salt
100 g smör
2 msk mjölk
Knäckkräm:
1,5 dl vispgrädde
1 msk strösocker
1 msk farinsocker
2/3 dl ljus sirap
2/3 tsk kakao
1 krm kardemummakärnor
Garnering:
1 äpple
kanel

Gör så här:
1.      Blanda mjöl, socker och salt i en bunke. Tillsätt smöret i bitar och fördela det med fingertopparna. Häll i mjölken och arbeta snabbt ihop till en deg.
2.      Fördela degen i tarteletteformar och ställ in dem i kylen i 30 minuter men gärna en timma till om du har tid.
3.      Häll ner alla ingredienserna till knäckkrämen (förutom kardemumman) i en tjockbottnad kastrull.
4.      Koka blandningen i ca 25 minuter och vispa om då och då. Se upp så att den inte kokar över, den beter sig ungefär som en knäcksmet.
5.      Medan krämen kokar kan du stöta kardemummakärnorna i en mortel. När krämen har kokat klart så ska kardemumman tillsättas och krämen svalna.
6.      Sätt ugnen på 175 grader.
7.      Nagga pajskalen, sätt dem på en plåt och förgrädda i mitten av ugnen, ca 12 minuter.
8.      Skär äpplet i tunna skivor. Fördela krämen i pajskalen och placera några äppelskivor ovanpå. Grädda i ytterligare ca 5 minuter.
9.      Låt dem svalna en stund och pudra sedan över lite kanel.
10.  Servera gärna med vaniljglass eller smaksätt vispadgrädde med lite kanel, kardemumma eller vaniljsocker.

Titta vidare för mer ögongodis!

Halloweentårta

Nu är det tid att presentera de tre finalisterna i höstens baktävling med tre paket bakformar från Kalasform i potten. Först representerar jag en Halloweentårta. Det var Sophie Persson som önskade att jag skulle göra en Halloweentårta och trots att det är drygt en månad kvar till högtiden så kunde jag inte motstå. Jag har blandat smaker som morot, citron, saffran och lakrits och med dem följde Halloweenens färger svart och orange, väldigt passande. Visst ser tårtan läcker ut!? Ruskigt god blev den också! De övriga recepten länkar jag till här: Äppelknäcktartletter och Ballerinamuffins. Rösta på din favorit senast den 4 oktober. Vinnaren utses utifrån röster och sidvyer den 5 oktober.
Halloweentårta
10-12 bitar
Ingredienser:
300 g morötter, ca 4 st
3 ägg
2 ½ dl strösocker
3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 ½ tsk kanel
½ tsk malen ingefära
1 dl naturell olja
Lemon Curd:
3 ägg
1,5 dl socker
2 citroner
50 g mjukt smör
Saffranfrosting:
1 dl florsocker
1 pkt malen saffran (0,5 g)
200 g naturell philadelphiaost
Garnering:
lakritsströssel (flakes)
4 lakritssnören

Gör så här:
1.      Sätt ugnen på 175 grader.
2.      Skala och riv morötterna och ställ dem åt sidan.
3.      Vispa ägg och socker pösigt.
4.      Blanda alla de torra ingredienserna i en annan bunke. Rör sedan ner dem i äggsmeten.
5.      Tillsätt morötterna och olja. Blanda till en slät smet.
6.      Smörj och mjöla en form, 23 cm i diameter. Häll ner smeten i formen och grädda kakan i ca 40 minuter. Låt den sedan svalna i formen.
7.      Vispa ihop ägg och socker till lemoncurden. Häll ner det i en kastrull.
8.      Skrubba och skölj citronerna. Riv skalet och pressa ur 1 dl citronsaft från citronerna.
9.      Tillsätt citronskalet och saften i kastrullen och rör om. Värm på låg värme och rör krämen tills den har tjocknat (den får inte koka).
10. Ta bort krämen från plattan och blanda ner smöret.
11.  Fyll diskhon med några centimeter vatten och ställ ner kastrullen för att krämen snabbt ska kylas av.
12.  Blanda florsocker med saffran. Tillsätt philadelphia och rör till en slät kräm.
13.  Dela morotskakan i två delar. Lägg den understa delen på ett uppläggningsfat. Bred lemon curd ovanpå och sätt på det övre tårtlagret.
14. Bred saffransfrosting på och runt tårtan.
15.  Strö lakritsströssel över tårtan. Klipp sedan varje lakritssnöre i tre delar och knyt små rosetter av dem. Placera ut dem på och runtom tårtan. 

Passa på att göra något gott nu när helgen är här!

måndag 10 september 2012

Gino

Ikväll väljer jag att lägga ut ett recept på en mycket enkel efterrätt som heter Gino. Gino blev en favorit i Sverige på slutet av 1980-talet efter att receptet skapades på den legendariska restaurangen PA&Co i Stockholm. Jag har valt att göra en egen variant av efterrätten. Det ursprungliga receptet innehåller kiwi, jordgubbar, banan och vit choklad. Men jag valde att göra en blandning med ananas, hallon, banan, cashewnötter och sedan lyxade jag till det med både vit och mörk choklad.
Gino
4 personer
Ingredienser:
1/2 färsk ananas
1 ½ dl hallon
1 banan
1 ½ dl rostade cashewnötter
50 g vit choklad
50 g mörk choklad
Till servering:
vaniljglass

Gör så här:
1.      Skär alla frukterna i fina små bitar och fördela jämt i portionsskålar eller formar gjorda av ugnsfolie.
2.      Hacka hälften av bägge chokladsorterna och strö chokladhacket över frukterna.
3.      Sätt in dem i ugnen på 175°. Grädda tills frukten har blivit varm och chokladen har börjat smälta.
4.      Ta ut formarna och riv över resten av chokladen. Bränn med en gasolbrännare eller sätt tillbaka Ginon i ugnen på full effekt och grilläge för att smälta och ge desserten en fin färg och en lätt krispig skorpa. Servera med en kula vaniljglass.

Njut av livets goda!

lördag 8 september 2012

Belgiska våfflor

När jag gjorde dessa belgiska delikatesser utgick jag från Leila Lindholms recept men jag har skapat en mindre sats och ändrat en del i proportionera. Instruktionerna har jag skrivit om så de följer mitt sätt. Nu kan jag berätta att dessa våfflor med ursprung från Bryssel blev himmelskt goda. Det belgiska våffeljärnet som ger riktigt tjocka våfflor fick jag när jag fyllde år och kommer troligtvis börja användas flitigt här hemma. Det går att variera våfflorna till tusen. Prova att byta ut blåbären och citronskalet mot t.ex. hallon och lite nystött kardemumma eller låt dem vara naturella och fokusera istället på tillbehören.
Belgiska våfflor
6 st
Ingredienser:
60 g smör
1 ¼ dl mjölk
1 dl vatten
6 g färsk jäst
1 ägg
1 krm salt
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 1/3 dl vetemjöl
¾ dl blåbär
1 citron, skalet
smör till gräddning
Tillbehör:
ev. florsocker
grädde eller glass
färska bär, chokladsås eller sylt

Gör så här:
1.      Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjölk och vatten och värm vätskan fingervarm, ca 37 grader.
2.      Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med degvätskan.
3.      Separera äggulan från vitan (se till att ingen gula kommer med i vitan).
4.      Tillsätt äggulor, salt, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl, rör till en slät smet.
5.      Vispa äggvitorna till ett följsamt skum i en ren och torr bunke. Vänd försiktigt ner i våffelsmeten och låt vila i cirka 20 minuter.
6.      Värm våffeljärnet. Pensla det med smält smör och grädda dina belgiska våfflor i  ca 3 minuter.
7.       Pudra ev. över lite florsocker och servera med ett eller flera tillbehör.

God lördag!


lördag 1 september 2012

Baktävling!

Höstens höjdpunkt!?
För att pigga upp i regnrusket så drar jag nu igång en tävling som kommer pågå i drygt en månad. Tävlingen går ut på att ni skickar in förslag på något jag ska baka som har ett tema, inriktning eller representerar något t.ex. en tårta i regnbågens färger, raw-food muffins eller en kaka som representerar höst i Sverige. Dessa bidrag ska skickas till min mail helenanilsson333@gmail.com senast kl.23:59 den 12 september.

Därefter väljer jag de tre bidrag som jag tycker verkar mest spännande, skapar ett recept utifrån det och den 21 september lägger jag ut bakkreationerna med recept och bild och tema på bloggen. De som ligger bakom förslaget är de som har chansen att ta hem priset som ni ser på bilden. Det är två paket muffinsformar och ett paket bullformar från Kalasform som ligger i potten. När jag har lagt ut recepten får besökarna rösta i en undersökningsruta i sidspalten av bloggen. Jag räknar sedan ihop hur många röster och views varje recept har fått och utser utifrån det vem som är vinnaren den 5 oktober när Helena´s matresa fyller 1 år!