lördag 16 mars 2013

Bulgogi

Från boken Monica Eisenmans asiatiska nudlar och smårätter kommer detta recept. Bulgogi är en koreansk maträtt som betyder eldkött som syftar på att det vanligtvis grillas över träkol. Fast när du lagar denna Bulgogi så räcker det med en vanlig spis. Jag har dragit i några detaljer i receptet som vanligt för att det skulle passa mig men oj så gott det blev.
Bulgogi
4 portioner
Ingredienser:
600 g nötinnanlår i bit
2 morötter
½ zucchini
2 salladslökar
250 g risnudlar
4 msk svart och/eller vita sesamfrön
2 msk sesamolja
3 msk japansk olja
1 msk farinsocker
ca 2 msk rapsolja
ca 100 g färska böngroddar
salt
Marinad:
1 dl japansk soja
3 msk farinsocker
2 pressade vitlöksklyftor
2 skivade salladslökar
3 msk sesamolja
1 msk svartpeppar
1 msk riven färsk ingefära

Gör så här:
1.      Skär köttet i strimlor. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Låt köttet marinera i kylen under minst 45 minuter.
2.      Skala och skär morötterna i tunna stavar. Skär även zucchinin i tunna stavar och skiva salladslöken.
3.      Koka nudlarna enligt förpackningens anvisning. Häll av vattnet.
4.      Rosta sesamfröna i en torr stekpanna på medelvärme. Blanda dem tillsammans med sesamolja, soja, farinsocker och rör ihop med nudlarna.
5.      Lägg ett lock över nudlarna så de håller sig varma.
6.      Värm lite olja i en wok eller stekpanna. Sila bort marinaden från köttet och stek det i någon minut tills det har fått färg för att sedan lägga det åt sidan.
7.      Stek morot och zucchini i ca 3 minuter, tills de har börjat mjukna.
8.      Blanda köttet med nudlarna, de stekta grönsakerna och böngroddarna. Salta efter smak. Servera tillsammans med skivad salladslök på toppen.

Hälsningar från ett soligt Sundsvall!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar