söndag 24 mars 2013

Tårta med marängtäcke och björnbärsmousse

Det fick bli en kombinerad sockerkaks- och marängtårta när familjen firade min pappa i efterskott idag. Under marängtäcket döljer sig en saftig sockerkaka med en len björnbärsmousse. Att göra en italiensk maräng till tårtor är ett smart drag eftersom den håller bättre. Jag gav min maräng en snygg bränna och garnerade med sötsyrliga hallon med passionsfrukt.
Tårta med marängtäcke och björnbärsmousse
ca 12 bitar
Ingredienser:
50 g smör
4 ägg
1 ½ dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
Björnbärsmousse:
150 g björnbär
1 tsk vaniljsocker
2 tsk florsocker
1 msk flytande honung
1 tsk färskpressad citronsaft
1,5 dl grädde
1 ägg
Italiensk maräng:
2 ½ dl strösocker
½ dl vatten
3 äggvitor
Garnering:
150 g hallon
1 passionsfrukt

Gör så här;
1.      Tårtbotten: Sätt ugnen på 175 grader.
2.      Smält smöret och låt svalna. Vispa samman ägg och socker fluffigt.
3.      Blanda alla torra ingredienser i en egen bunke. Vänd försiktigt ner blandningen och smöret i äggsmeten.
4.      Häll ner smeten i rund bakform med löstagbar kant, smörad och mjölad eller bröad eller täckt med bakpapper.
5.      Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Låt svalna i bakformen.
6.      Björnbäsmousse: Mixa bären med en stavmixer. Tillsätt vaniljsocker, florsocker, honung och citronsaft.
7.      Vispa upp grädden och rör ner ägget. Blanda ner björnbärsmixen och låt moussen stå övertäckt i minst 1timme i frysen.
8.      Italiensk maräng: Koka upp socker och vatten till 110 grader.
9.      Vispa äggvitorna till ett fast skum. Koka sockerlagen till 121 grader. Under kraftig vispning häller du sedan lagen i en tunn stråle över äggvitorna. Vispningen ska pågå ända fram tills marängen har kallnat.
10.  Montering: Lossa sockerkakan från formen och dela den i två delar. Vispa eller rör upp björnbärsmoussen. Bred moussen på den nedre halvan och sätt på den andra. Stryk bort all eventuell mousse som har tryckts fram ur tårtan.
11. Bred den italienska marängen runt och ovanpå tårtan.
12. Täck toppen med hallon. Dela passionsfrukten och fördela fruktköttet över hallonen.
13. Bränn av marängen med en gasolbrännare. Om du inte har en brännare går det bra att skippa det här momentet. 

Hoppas ni har haft en bra vecka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar