söndag 19 maj 2013

Snickers Cake Pops

Snickers är en av mina favoriter från godishyllan. Här har jag gjort en nyskapad variant med chokladkaka, jordnötssmör, kolasås och jordnötter. Den klassiska rektangulära chokladkakan har jag förvandlat till en rund läckerbit.
Snickers Cake Pops
30 st
Ingredienser:
100 g smör
100 g mörk choklad
2 ägg
1 3/4 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
100 g jordnötssmör
1 msk mjölk
Garnering:
1 burk (400 g) kondenserad mjölk
ev. 2-3 tsk mjölk eller grädde
3/4 dl jordnötter, saltade och rostade
30 klubbpinnar (alt. glasspinnar eller korta grillpinnar)

Gör så här:
1.      Börja med att koka den kondenserade mjölken så att den förvandlas till en krämig kolasås. Ta bort etiketten från burken. Häll vatten i en kastrull med hög kant, sätt ner burken så att den täcks, plus ytterligare 1-2 cm. Låt vattnet koka upp och sänk sedan till medeltemperaturen men vattnet ska fortfarande koka hela tiden. Eftersom vattnet dunstar av litegrann efter ett tag måste nytt vatten tillsättas då och då, annars kan burken explodera. Låt burken koka i 2,5 timmar. Under tiden kan du börja med de andra stegen i instruktionerna. När burken är färdigkokt, tar du upp den och låter den kallna.
2.      Sätt ugnen på 200 grader.
3.      Smält smöret i en kastrull. Grovhacka chokladen och tillsätt den i kastrullen rör om tills allt har smält samman.
4.      Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
5.      Vänd ner vetemjöl, vaniljsocker och salt i bunken. Tillsätt sedan smör- och mjölblandningen och rör om till en jämn smet.
6.      Smöra en form med löstagbar kant, bred ut smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Låt kakan svalna.
7.      Smula sönder kakan i en bunke och mixa samman med jordnötssmör och mjölk, knåda sedan till en smidig deg.
8.      Forma degen till 30 stycken runda bollar. Lägg dem på en tallrik och ställ in dem i kylen i 30 minuter.
9.      Hacka jordnötterna och lägg hacket på ett fat.
10. Öppna burken med den färdigkokta såsen. Häll ner såsen i en skål och vispa upp den, eventuellt med lite mjölk eller grädde om den känns för tjock.
11. Sätt fast kakbollarna på pinnarna. Doppa varje boll i kolasåsen och därefter endast den nedre delen i jordnötterna. Sätt fast pinnarna i något stabilt, t.ex. en bit frigolit, oasis eller sätt dem i en skål med socker (det kan bli riktigt snyggt).
12. Ställ tillbaka dem i kylen för att stelna i minst 30 minuter. Cake Popsen förvaras sedan i kylen eller frysen.

Avnjut godsakerna med alla sinnen!


2 kommentarer:

  1. Har gjort cake pops tidigare, dock med en annan smaksättning. Kanske skall testa denna då jag älskar snickers. // UllanBullan testar i köket

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag definitivt att du ska göra. Om man älskar Snickers är de här perfekta! :)

      Radera