söndag 13 oktober 2013

Cashewbullar

Gör er redo för att se de tre finalisterna i höstens mat- och baktävling! Temat är egna versioner av amerikanska bakverk och maträtter. I prispotten ligger boken ” Systrarna Eisenmans mingelmat: 565 snittar, snacks & smårätter”.  Finalisterna visas i inlägg efter varandra. Nedan finns det första receptet som är Cashewbullar, gjorda av Nils i Eskilstuna . Bidrag nummer två är Fläskfiléburgare och bidrag nummer tre är Cookie dough-tryfflar. Nu gäller det för dig att rösta på din favorit i formuläret i högerspalten, rösterna räknas sedan i procent och sammanslås med sidvisningar i procent. Sista röstningsdag är 26 oktober och allt om tävlingen hittar du här.
Cashewbullar
40 st
Ingredienser:
3 dl mjölk
50 g jäst
1 ½ tsk kardemummakärnor
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g rumsvarmt smör eller margarin
1 ägg
ca 12 dl vetemjöl special
Fyllning:
5 dl cashewnötter, lättsaltade och rostade
2 msk farinsocker
2 ½ msk raps- eller solrosolja
Garnering:
1 ägg
pärlsocker
kokos

Gör så här:
1.      Stöt kardemumman i en mortel.
2.      Häll mjölken i en kastrull och tillsätt den nystötta kardemumman. Värm upp blandningen till 37 grader, fingervarmt.
3.      Smula ner jästen i en bunke och häll ner 2 dl av mjölken. Rör om tills jästen har lösts och häll sedan ner resterande mjölk. Blanda i strösocker, salt, ägg och smöret i mindre bitar.
4.      Tillsätt lite av mjölet i taget och arbeta samman till en smidig deg.
5.      Jäs under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
6.      Gör fyllningen under tiden. Mixa cashewnötter och farinsocker i en matberedare i ca 30 sekunder, det ska fortfarande finnas nötbitar kvar.
7.      Tillsätt olja och mixa ytterligare ett tag tills röran uppnår en smidig konsistens.
8.      Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut degen till två rektangulära plattor (en i taget), ca 30x40 cm.
9.      Bred ut Cashew nut butter och rulla ihop från ena långsidan. Skär rullarna i ca 2 cm breda bitar.
10. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar och låt dem jäsa under bakduk i 30 minuter.
11. Sätt ugnen på 250 grader.
12. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och kokosflingor.
13. Grädda bullarna gyllenbruna i ca 5-8 minuter i mitten av ugnen.

Låt det smaka!

2 kommentarer: