onsdag 27 november 2013

Världens bästa Pepparkaksdeg


Nu kör vi igång årets julbak och detta på bästa sätt. Här är det perfekta pepparkakdegsreceptet som har den rätta balansen mellan julens kryddor. Dessutom är degen väldigt lättarbetade, vilket gör att den fungerar utmärkt att kavla lövtunn till pepparkakorna och till en grövre tjocklek för delar till pepparkakshus. Om ni vill ha mer inspiration på pepparkakor och pepparkakshus så kan ni kolla in tidigare inlägg på bloggen och på söndag lägger jag ut en bild på årets pepparkaksskapelse, en adventsljusstake. Jag vill även rekommendera boken Pepparkakshus och mera julbus av Eva Grane och Ylva Norman. Detta recept är hämtat ur den boken, men med några justeringar och tillägg.
Världens bästa Pepparkaksdeg
ca 2 kg deg
Ingredienser:
250g smör eller margarin
2 dl ljus sirap
4 dl socker
2 msk kanel
2 tsk kardemummakärnor.
1 msk malda kryddnejlikor
1 tsk mald ingefära
2 dl vatten
1 msk bikarbonat
13 dl vetemjöl + lite extra till utbakning

Gör så här:
1.    Smält smör tillsammans med sirap i en kastrull.
2.    Stör kardemummakärnorna i en mortel. Tillsätt alla kryddorna i kastrullen.
3.    Mät upp socker och häll ner det i en stor bunke.
4.    Slå över matfettet och sirap. Rör om ordentligt.
5.    Tillsätt vatten och blanda om. Låt blandningen svalna.
6.    Blanda mjöl med bikarbonat och rör ner i smeten, den blir ganska lös. Arbeta ihop med t.ex. en trägaffel.
7.    Täck över degen och låt den vila i ett svalt utrymme, 1-2 dygn. Så att mjölet hinner svälla och degen blir glansig och smakrik.
8.    Kavla ut degen på mjölat bakbord. Ta ut former, lägg delarna på bakpappersklädda plåtar.
9.    Grädda pepparkakorna i mitten av ugnen i 220 grader, 4-6 minuter. Om ni ska göra pepparkakshusdelar så gräddar ni på 175 grader i ca 10-15 minuter, beroende på delarnas storlek. Jag rekommenderar en tjocklek på 3 mm.

Baka, kavla, stansa, smaka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar