fredag 6 december 2013

Glöggfärssås med grönt te nudlar

Mellan alla klassiska julrätter bjuder jag idag på ett eget recept till en mysig julmiddag. Jag har skapat en färssås med smak av glögg, denna gång använde jag Blossa 13. Den går under namnet Dalecarlia och i år ska konsumenterna själv tolka glöggens smaker, men inspirationen kommer från Dalarna. Sedan innehåller rätten grönt te nudlar, de är riktigt smakrika och du hittar dem i asiatiska livsmedelsbutiker.
Glöggfärssås med grönt te nudlar

4 portioner

Ingredienser:
500 g valfri färs, förslagsvis lamm eller nöt
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 dl glögg
2 msk ketchup
1 msk tomatpuré
1 tsk hett paprikapulver
½ tsk kanel
1 tsk salt
1 paprika
1 kvist rosmarin
Tillbehör:
250 g grönt te nudlar, alt. bovetenudlar eller äggnudlar

Gör så här:
1.    Skala och finhacka vitlöken. Stek i olja tillsammans med färsen tills den har fått fin färg.
2.    Tillsätt ketchup, tomatpuré, paprikapulver, kanel och salt.
3.    Låt färssåsen koka ihop på svag värme i 5 minuter.
4.    Strimla paprikan och rör ner den i färssåsen. Låt paprikan mjuka upp något under ett par minuters stekning. Dra sedan stekpannan från värmen.
5.    Koka nudlarna.
6.    Finhacka bladen från rosmarinkvisten.
7.    Lägg upp nudlarna på tallrikar (grönt te nudlar är goda såväl varma som kalla). Häll glöggfärsen över nudlarna. Toppa med lite rosmarin.

Hoppas ni får en ljuvlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar