onsdag 4 december 2013

Sesamknäck


Det klassiska 2 – 2 – 2-receptet på knäck har denna gång fått sesamfrön som kompis. Jag gillar när knäcken är ganska hård så att man kan suga på den ett tag, samtidigt som mitten ska vara härligt seg. Därför låter jag gärna knäcken koka lite extra efter att den klarat kulprovet. Även om jag sedan måste vara snabb med att klicka ut smeten innan den hinner stelna.
Sesamknäck
50 st
Ingredienser:
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
1 msk smör
¾ dl sesamfrön.

1.    Rosta sesamfröna i en torr stekpanna på medelvärme. Rör om då och då och passa dem så de inte bränns.
2.    Koka ihop socker, sirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull. När temperaturen når 125 grader är knäcken färdigkokt, då kommer de bli hårda på ytan och sega i mitten. Det går också att göra kulprovet genom att droppa lite smet i ett glas kallt vatten för att sedan se om man kan forma smeten till en kula. I så fall är knäcken klar.
3.    Ta av kastrullen från värmen tillsätt smör och de rostade sesamfröna.
4.    Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna och förvara sedan knäcken i kylen.

Nu ska jag extraknäcka lite i köket!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar