Tidningen
Hembakat skrev i höstas ett reportage om Klefsta gårds kakbuffé. Den innehåller
en mängd olika bakverk. Men de har en sak gemensamt, de har bakat i
generationer hos familjen Jonsson. Det har resulterat i två böcker, den med
kakverk heter I mormors skafferi. I reportaget finns denna Smörgåspepparkaka
som jag delar vidare. Receptet har jag gjort om litegrann, i det ursprungliga
receptet hade de sur vispgrädde fast jag använde filmjölk. Sedan drog jag ner
på mängden sirap och de hade även vidare angivelser på bl.a. temperaturen, men
för mig blev 175 grader bra.
Smörgåspepparkaka
1 limpform
knappt
10 dl vetemjöl
1 ½ dl
strösocker
1 tsk
mald kanel
1 tsk
mald ingefära
1 tsk
malda nejlikor
1 tsk
mald kardemumma
2 dl
ljus sirap
4 ½ dl
filmjölk eller sur vispgrädde
2 tsk
bikarbonat
1 msk
vatten, ljummet
Gör så här:
1.
Sätt ugnen på 160 – 175 grader.
2.
Blanda väl ihop mjöl, socker och kryddor i en bunke.
3.
Värm sirapen så att den blir rinnande. Rör samman med filmjölken.
4.
Vänd ner mjölkblandningen i sirapssmeten. Vispa ordentligt med en
elvisp, så det blir jämnt och slätt.
5.
Lös bikarbonat i ljummet vatten. Blanda ner den i smeten.
6.
Smörj en avlång form som rymmer 2 liter. Häll ner smeten och grädda
kakan längst ner i ugnen i 70–80 minuter. Lägg över ett bakplåtspapper om
kakan börjar mörkna.
7.
Stjälp upp kakan och låt den kallna.
Ha en ljuvlig fikastund!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar