lördag 28 december 2013

Chokladfondant med hallongömma

Det här är varje chokladfantasts dröm. Den härligt rinnande chokladbakelsen har denna gång även en god hallonfyllning i sig. Chokladfondant är en lite klurig dessert, men den imponerar. Dessutom kan du göra smeten flera dagar i förväg och bara sätta in dem i ugnen när gästerna är redo för efterrätt. Jag rekommenderar alla att prova Chokladfondanterna till Nyårsafton. För även om de skulle falla ihop blir det ingen större katastrof än att du får bjuda på en slags hallonchokladkladdkaka, vilket i mina öron också låter riktigt gott. 
Chokladfondant med hallongömma

4 st
Ingredienser:
100 g smör
150 g mörk choklad (70 %)
2 st ägg
2 st äggulor
½ dl strösocker
2,5 msk vetemjöl
smör till formarna
kakao till pudring
Hallongömma:
1 ½ dl frysta hallon
1 ½ msk strösocker
Tillbehör:
4 dl gammeldags vaniljglass

Gör så här:
1.      Sätt ugnen på 200 grader.
2.      Smörj små ugnsfasta portionsformar och pudra dem med kakao.
3.      Mixa de frysta hallonen med strösockret till hallongömman.
4.      Smält smör i en kastrull och dra sedan kastrullen från värmen.
5.      Grovhacka chokladen och blanda ut den i smöret.
6.      Vispa ägg, äggulor och socker pösigt i en bunke.
7.      Blanda ner mjölet i äggsmeten.
8.      Vänd försiktigt ner chokladblandningen i äggsmeten.
9.      Fördela smeten i formarna.
10. Klicka ner lite hallonkompott i mitten av varje fondant.
11. Grädda dem i mittenav ugnen i 8-10 minuter. Testa om de är klara med en provsticka, fondanterna ska fortfarande vara lösa i mitten men de ska kunna släppa från kanterna. Ett gott tecken är om de börjat höja sig litegrann i mitten.
12.  Vänd formarna upp och ner på de tallrikar du ska servera dem på. Servera sedan direkt med vaniljglass.

God fortsättning!

söndag 22 december 2013

Saffransplättar med glöggsås

Dessa underbara plättar vrider upp julmysfaktorn på max och passar när som helst på dygnet, varför inte servera dem på jullunchen? Glöggsåsen blev jag extremt nöjd med, så skippa inte den. Jag valde att använda årets glögg från Blossa, Dalecarlia och den passade perfekt. Det är en glögg som fram tills Lucia hade en hemlig smak. Nu vet jag att den har smak av nypon och hallon, vilket passar alldeles utmärkt.
Saffransplättar med glöggsås

4 portioner
Ingredienser:
2 ägg
5 dl mjölk
0,5 g saffran (1 kuvert)
1 krm salt
2 dl vetemjöl
1 msk smör + till stekning
2 dl vispgrädde
Glöggsås:
3 dl glögg
3 msk farinsocker
1 st kanelstång
½ vaniljstång
2 tsk rivet apelsinskal
2 tsk potatismjöl

Gör så här:
1.      Börja med glöggsåsen. Häll ner glöggen i en kastrull. Tillsätt socker, kanelstång och apelsinskal.
2.      Skär upp vaniljstång på längden. Skrapa ur fröna och lägg ner dem tillsammans med stången i kastrullen.
3.      Låt såsen försiktigt koka ihop under omrörning, se till att sockret har lösts upp.
4.      Dra kastrullen från värmen och ta upp vaniljstången och kanelstången.
5.      Tillsätt potatismjöl och ge såsen ett snabbt uppkok.Ställ undan medan plättarna tillagas.
6.      Knäck ägg i en bunke och vispa samman med mjölk.
7.      Stöt salt med saffran.
8.      Häll mjöl i en annan bunke och rör ner saffranssaltet.
9.      Vispa ner mjölblandningen i mjölkblandningen.
10. Smält smöret och blanda ner det i smeten.
11. Hetta upp ett plättlägg på medelvärme.
12. Lägg lite smör i laggen mellan stekvarven.
13. Häll ut ett tunt lager smet i laggen. Vänd plättarna när ytan har stelnat (då ska även undersidan fått fin färg). Stek någon minut på andra sidan.
14. Lägg upp plättarna i högar på en tallrik.
15. Vispa grädden.
16. Servera plättarna med grädden och glöggsåsen, antingen kall eller varm.

God 4:e advent!

onsdag 18 december 2013

Varm Noblessechoklad


Trött på glöggen? I så fall kan du varva med en kopp varm choklad. Här har jag gjort ett recept på de suveräna noblessechokladplattorna. Snabbt, enkelt och värmande gott!
Varm Noblessechoklad
1 kopp
Ingredienser:
2 dl mjölk
3 st Noblesse, förslagsvis mörk eller apelsinsmak
1/3 dl grädde

Gör så här:
1.    Koka försiktigt upp mjölken.
2.    Lägg Noblessen i botten på en kopp.
3.    Häll över lite av den heta mjölken och rör ut chokladen till en jämn smet.
4.    Slå i resten av chokladen och blanda om.
5.    Vispa grädden och toppa chokladen med den.

Stanna upp och njut!

måndag 16 december 2013

Smörgåspepparkaka


Tidningen Hembakat skrev i höstas ett reportage om Klefsta gårds kakbuffé. Den innehåller en mängd olika bakverk. Men de har en sak gemensamt, de har bakat i generationer hos familjen Jonsson. Det har resulterat i två böcker, den med kakverk heter I mormors skafferi. I reportaget finns denna Smörgåspepparkaka som jag delar vidare. Receptet har jag gjort om litegrann, i det ursprungliga receptet hade de sur vispgrädde fast jag använde filmjölk. Sedan drog jag ner på mängden sirap och de hade även vidare angivelser på bl.a. temperaturen, men för mig blev 175 grader bra.
Smörgåspepparkaka

1 limpform
Ingredienser:
knappt 10 dl vetemjöl
1 ½ dl strösocker
1 tsk mald kanel
1 tsk mald ingefära


1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald kardemumma
2 dl ljus sirap
4 ½ dl filmjölk eller sur vispgrädde
2 tsk bikarbonat
1 msk vatten, ljummet

Gör så här:
1.    Sätt ugnen på 160 – 175 grader.
2.    Blanda väl ihop mjöl, socker och kryddor i en bunke.
3.    Värm sirapen så att den blir rinnande. Rör samman med filmjölken.
4.    Vänd ner mjölkblandningen i sirapssmeten. Vispa ordentligt med en elvisp, så det blir jämnt och slätt.
5.    Lös bikarbonat i ljummet vatten. Blanda ner den i smeten.
6.    Smörj en avlång form som rymmer 2 liter. Häll ner smeten och grädda kakan längst ner i ugnen i 70­–80 minuter. Lägg över ett bakplåtspapper om kakan börjar mörkna.
7.    Stjälp upp kakan och låt den kallna.

Ha en ljuvlig fikastund!