onsdag 22 januari 2014

Mustig lammgryta

Att värma sig med en smakrik lammgryta i januarimörkret är inte fel. Jag plockade ihop de godaste ingredienserna och kokade ihop en gryta av en fin bit svensk lammbog. Chilin i såsen ger hetta, vinet syra och kryddorna det lilla extra som de vaxbönorna och riset kan suga upp.
Mustig lammgryta
4 portioner
Ingredienser:
800 g benfritt lammkött, t.ex. bog
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
3 msk smör
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
½ tsk kardemummakärnor
1 kanelstång
400 g krossade tomater
2,5 dl vatten
1 dl rött vin
Tillbehör:
3 dl okokt basmatiris
6 dl vatten
3 krm salt
200 g vaxbönor
1 msk olivolja
1 nypa havssalt

Gör så här:
1.      Skala och hacka båda löksorterna. Dela, kärna ur och strimla chilin.
2.      Fräs lök och chili i en stekpanna med 1 msk av smöret, ca 7 minuter. Ta över lökblandningen till en gryta eller stor kastrull.
3.      Skär lammköttet i bitar, ungefär 2x2 cm stora. Bryn i stekpannan med resterande smör. Salta och peppra. Lägg ner lammbitarna i grytan.
4.      Stöt kardemummakärnorna. Tillsätt kardemumman och kanelstången.
5.      Häll i krossade tomater, vatten, vin. Rör om. Låt koka upp och sedan sjuda i ca 1 timme, tills köttet är mört. Plocka upp kanelstången
6.      Skölj risgrynen. Koka upp vatten med salt. Tillsätt risgrynen och låt koka på svag värme under lock i ca 20 minuter.
7.      Hetta upp oljan i en stekpanna. Lägg ner bönorna och stek dem i 1 minut. Strö över havssalt.
8.      Servera lammgrytan med ris och vaxbönor.

Gör något gott av det nya året!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar