måndag 17 februari 2014

Blåbärssmulpaj

Jag vet inte hur jag ska börja beskriva denna under bara blåbärspaj. När jag skapade receptet ville jag få in en smak av kola och valde därför att använda muscovadosocker i fyllningen. Smultoppingen är perfekt, den blev inte geggig tillsammans med blåbären och fick en lagom sötma och mycket havresmak. Som grädde på moset fick just grädden en lyxig piffning av vanilj. Smulpaj är räddaren i nöden när du snabbt behöver en god fika eller efterrätt. Detta är mitt bidrag till februaris Månadens sötsak på temat vardag.
Blåbärssmulpaj
1 stor paj (ca 8 portioner)
Ingredienser:
250 g smör
3 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
Fyllning:
7 ½ dl frysta blåbär
1 ½ msk potatismjöl
¾ dl ljust muscovadosocker
1 tsk vaniljsocker, äkta
Tillbehör:
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker, äkta

Gör så här:
1.      Sätt ugnen på 200 grader.
2.      Skär smöret i mindre bitar. Lägg ner dem i en bunke.
3.      Häll havregryn, vetemjöl och strösocker över smöret. Finfördela smöret snabbt med fingertopparna till en smulig massa (jobba inte för länge, för då blir pajen seg).
4.      Blanda samtliga ingredienser till fyllningen i en annan bunke.
5.      Fyll en pajform eller annan ugnsfast form med blåbärsfyllningen.
6.      Strö den smuliga grynmassan över blåbären.
7.      Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter. Låt pajen svalna.
8.      Vispa grädden lätt med vaniljsocker. Servera blåbärspajen med grädden.

Här är vardagslyx till max!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar