lördag 22 mars 2014

Amerikanska blåbärspannkakor

Visserligen är det våffeldagen på tisdag men det finns inget ont med att värma upp med blåbärspannkakor. Alternativt att äta dessa Blueberry Pancakes på våffeldagen för att förnya sig lite. ;) Receptet kommer från Mia Gahnes mysiga bok Sommarlätt, till sommaren kommer den troligtvis användas ännu flitigare. Jag använde sötmandel i stället för pistachmandel som hon föreslog och instruktionerna är omskrivna.
Amerikanska blåbärspannkakor

2 portioner, ca 10 st
Ingredienser:
3 stora ägg
2 dl vetemjöl
1 ½ dl mjölk
1 tsk bakpulver (rågad)
1 tsk vaniljsocker
1 tsk nystött kardemumma
1 nypa salt
smör till stekning
ca 150 g färska eller tinade blåbär
Tillbehör:
extra blåbär
yoghurt, tjock och krämig t.ex. grekisk
flytande honung
sötmandel eller pistachmandel

Gör så här:
1.      Separera äggens vitor från gulor i två helt torra skålar.
2.      Tillsätt mjöl, mjölk bakpulver, vaniljsocker och kardemumma i gulornas skål. Vispa till en tjock och jämn smet.
3.      Vispa upp vitorna med salt till ett fast skum. Vänd försiktigt ner skummet i den andra skålen. Smeten ska förbli fluffig.
4.      Hetta upp en stekpanna med en klick smör. Häll i en slev av smeten och stek tills smeten börjat stelna och ovansidan börjar få bubblor. Strö över några blåbär, vänd pannkakan och grädda den gyllenbrun på undersidan också. Upprepa tills smeten är slut.
5.      Servera pannkakorna toppade med extra blåbär, en klick yoghurt, lite honung och grovhackad mandel.  

Wihoo! "Vårglädje-tjut"



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar