torsdag 1 maj 2014

Kruktårtor

Det här kan vara ett av de längsta recepten hittills. Men ett av de roligaste också, om man liksom jag gillar att pyssla. När jag bakade dessa läckra kruktårtor utgick jag från Alice Lindbergs recept ”Mask i jorden” ur boken Festliga tårtor. Fast därefter har det blivit en drös förändringar, allra mest i beskrivningarna men även i utförandet och ingredienserna. Det är bara så kul att bjuda på en sådant häftigt bakverk. Testa det till barnkalaset eller Halloweenfesten, eller så kan du överraska en riktig blomnörd med detta mumsiga arrangemang.
Kruktårtor
6 st
Ingredienser:
250 g smör
4 dl strösocker
4 stora ägg
260 g vetemjöl (4 1/3 dl)
1 ½ dl + 2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
¼ tsk salt
2 ½ dl mjölk
25 g vit choklad
Chokladfrosting:
180 g rumsvarmt smör
6 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 ½ dl kakao
1 ¼ dl rumsvarm mjölk
Garnering:
ca 300 g vit marsipan
röd karamellfärg
svart pastafärg
gul eller grön karamellfärg
ätbart lim alt. äggvita
6 små kvistar persilja

Gör så här:
1.      Smöra och mjöla sex små lerkrukor, 9 cm i diameter. Täpp till hålet i botten med en bit bakplåtspapper.
2.      Sätt ugnen på 200 grader.
3.      Vispa smör och socker pösigt. Rör ner ett ägg i taget.
4.      Blanda alla de torra ingredienserna i en egen bunke (spara de 2 msk kakao till senare).
5.      Tillsätt mjölblandningen växelvis med mjölken i äggsmeten. Vänd försiktigt till en slät smet.
6.      Börja med att fördela en del av smeten i krukorna genom att hälla upp smet fram till krukans första kant.
7.      Grovhacka vit choklad och tryck ner några bitar i varje kruka.
8.      Rör ner de resterande 2 msk kakao i smeten som finns kvar i bunken. Fördela smeten i muffinsformar.
9.      Grädda krukorna i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Muffinsarna tar du ut efter 10-15 minuter, eftersom de blir genomgräddade fortare.
10. Vispa smöret till frostingen mjukt.
11. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem tillsammans med mjölken.
12. Vispa frostingen fluffig med elvisp.
13.  Färga 2 /3 av marsipanen rosa med ett par droppar röd karamellfärg. 2/3 av resten röd med lite mer röd karamellfärg och färga hälften av det som blir över gult med ett par droppar gul karamellfärg. Det som är kvar lämnas ofärgat.
14. Rulla den rosa marsipanen till korvar som ska bli maskar. Låt korvarna smalna av på en ände och förbli tjockare på andra. Gör linjer med jämna mellanrum längs ”kroppen” med hjälp av en tandpetare. Rulla 12 små kulor till masken ögon med den ofärgade marsipanen. Fäst dem med ätbart lim, alternativt äggvita. Pricka dit puppiller med en tandpetare doppad i svart pastafärg.
15.  Kavla ut den röda marsipanen med florsocker eller ett bakplåtspapper under. Stansa ut blommor med valfri blomutstickare eller gör en egen blomform med en vass liten kniv. Rulla kulor av den gula marsipanen och fäst dem i mitten av blommen med ätbart lim eller äggvita. Tryck in tandpetare snett från baksidan och in en bit i den gula kulan för att ge blomman en stjälk.
16.  När krukorna har svalnat pillar du bort bakplåtspappret från undersidan.
17.  Använd en spritspåse med en stor rund tyll och fyll den med chokladfrostingen. Spritsa först en liten topp i mitten av varje kruka. Därefter ett varv runt toppen. När du kommit runt ett varv ”klättrar” du uppåt och inåt och spritsar mindre varv ovanpå, tills du får en snygg topp.
18.  Smula över muffinsarna ovanpå frostingen, så att den täcks.
19. Garnera med en liten stjälk persilja på varje tårta. Sätt fast blomman i mitten på persiljan och placera en mask bredvid. 

Sköna maj välkommen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar