tisdag 21 oktober 2014

Halloweenbakelse

Halloween är på intågande och därför vill jag bjuda på en läcker spökbakelse. Lite småpyssel krävs för att skapa alla delar, men att mysa i köket är ju underbart nu när de mörkare tiderna drar in. Så låt hjortron, lakrits och vanilj på 2014-års melodi till Halloween.
Halloweenbakelse
4 st
Ingredienser
Glassen:
2 dl vaniljvisp
1 dl hjortron
Mördegen:
2 dl vetemjöl
2 ½ msk kakao
0,5 dl strösocker
2 krm vaniljsocker
70 g smör
1 äggula
Marängspöken:
1 äggvita
0,75 dl socker
2 tsk lakritsströssel
5 g mörk choklad
Övrigt:
4 st stora och stabila muffinsformar eller liknande

Gör så här:
   1. Vispa vaniljvispen pösigt. Blanda ner hjortronen och häll smeten i en form, t.ex. en plastburk med lock eller bunke med platsfolie över sig. Låt smeten frysa i ca 4 timmar.
   2. Sikta vetemjöl och kakao ner i en bunke. Rör ner strö- och vaniljsocker.
   3. Skär smöret i kuber och tillsätt det tillsammans med äggula, arbeta snabbt ihop till en deg.
   4. Kavla ut degen till plattor, ca 3 mm tjocka på ett mjölat underlag. Placera dem i muffinsformar och rulla upp kanten av degen över muffinformens kant. Laga ev. sprickor och picka insidan med en gaffel.
   5. Ställ in formarna i kylen och låt vila i minst 1 timma i kylen eller tills marängspökena är klara.
   6. Sätt ugnen på 100 grader.
   7. Vispa äggvitan på låg fart med elvisp i ett par minuter. Öka därefter hastigheten och häll ner socker, lite i taget. Vispa tills du har fått ett fast och blankt skum. Vänd ner lakritsströsslet.
   8. Ta fram en bakplåt med bakplåtspapper på. Använd en sprits med en tyll utan mönster och fyll den med marängsmeten. Spritsa ut höga marängtoppar, dra spritsen försiktigt lite upp och ner så de blir lite ”böljande”. 
   9. Grädda marängerna i ca 1 ½ timma och låt dem sedan stå och svalna på en torr plats.
  10. Under tiden fortsätter du med mördegen och sätter ugnen på 175 grader.
  11. Ta ut muffinsformarna ur kylen och ställ in dem i den uppvärmda ugnen i ca 10-12 minuter. Låt dem svalna.
  12. När spökena har svalnat så smälter du chokladen och spritsar eller använder en tandpetare eller liknande för att rita ögon och munnar på dem med olika ansiktsuttryck. 
 13. Skeda och tryck försiktigt ned rejält med glass i varje form och bilda en grop i mitten.
Sätt ner ett spöke i varje form och servera bakverket.

Ha en skrämmande god Halloween!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar