söndag 5 oktober 2014

Laktosfria Kärleksmums

Hurra, hurra - idag är det Helenas matresas 3-årsdag! I dag var jag på Chokladfestivalen och fick sitta i juryn för ett heat i blogg- & konditorduellen igen. Därför tycker jag att det passar alldeles utmärkt att fira dagen med en chokladkaka som även passar den laktosintoleranta. Receptet kommer ursprungligen ur boken ”Kakpoesi” av Lena Brorsson Alminger, men har förändrats en del på vägen.
                            Laktosfria Kärleksmums
12-15 st
Ingredienser:
4 ägg
2 dl ljust muscovadosocker
1 tsk vaniljpulver
150 g kokosolja utan kokossmak
1 dl vatten
3 1/2 dl finsiktat dinkelmjöl
1/2 dl kakao
2 tsk bakpulver
Glasyr:
3 dl florsocker
100 g smält kokosolja
1/2 dl kakao
1 msk kaffepulver
1/2 tsk salt
Garnering:
ca 1 1/2 dl kokosflagor 

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa ägg, socker och vaniljpulver pösigt.
  3. Rör ned kokosolja och vatten.
  4. Blanda mjöl, kakao och bakpulver. Vänd ner i smeten.
  5. Olja eller bakpappersklä en ugnsform, ca 25x35 cm.
  6. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter.
  7. Låt kakan svalna.
  8. Blanda snabbt ihop alla glasyrens ingredienser till en jämn kräm. Bred över kakan och strö över kokosflagor. 
  9. Skär upp i valfri form och servera. Kärleksmumsen går utmärkt att frysa in.
En balanserad diet är att ha en pralin i vardera hand!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar