söndag 21 december 2014

Ätbara julgranar

För ett par år sedan hittade jag ett recept på Chokladiga julgranar i Härligt Hemma. Efter att receptet legat i bakhuvudet ett tag blandade jag ihop det med egen fantasi och skapade dessa läckra godisgranar. Med kraftfull chokladsmak, knaster från mariekexen, styrka av apelsinlikören och sötma tack vare dekoreringen kan du impa med både smaker och utseende på gottebordet.
Ätbara julgranar
10 st
Ingredienser:
200 g mariekex
100 g smör
150 g mörk choklad
1,5 msk cointreau
1 ägg
0,5 dl strösocker
Kristyr:
2 dl florsocker
½ äggvita
3 droppar ättiksprit eller citronsaft
ev. någon droppe karamellfärg

Gör så här:
   1. Smula sönder kexen i en skål och ställ den åt sidan.
   2. Smält försiktigt choklad och smör i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen.
   3. Rör i socker, cointreau, ägg och till sist kexsmulorna i chokladsmeten.
   4. Gör tio strutar av smörpapper. 
   5. Skeda och tryck ner smeten i strutarna. Låt stelna i kylskåpet under minst 2 timmar.
   6. Blanda alla ingredienser till kristyren (tillsätt karamellfärg om du vill ha färggranna granar). Vispa kristyren med en elvisp i en till två minuter så att den blir blank och fast.
   7. Ta av strutpappret, dekorera med kristyr. Ställ ner dem med den platta sidan nedåt och de ätbara granarna är klara.

God 4:e advent!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar