måndag 29 december 2014

Plankstek med lövbiff och béarnaisesås

Plankstek är en riktig nyårsrätt. Lyxa till det med egen béarnaisesås så kommer du definitivt imponera på gästerna. Kanske även den perfekta uppvärmningen inför Sveriges Mästerkock som har premiär nästa vecka. ;) Ja, ja. Nu avslutar vi det gamla året på topp med en tidlös klassiker.
Plankstek med lövbiff och béarnaisesås
4 portioner
Ingredienser:
4-8 skivor lövbiff, totalt 500 g
2 tsk hel svartpeppar
1 tsk hel sichuanpeppar
1 tsk hel rosépeppar
1 krm salt
2 msk olja 
Pommes Duchesse:
1 kg potatis (10-12 st)
25 g smör
1 dl mjölk
2 äggulor
1 krm salt
1 krm svartpeppar
Béarnaisesås:
150 gram smör
2 msk finhackad schalottenlök
2 msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
2 kvistar persilja, hackade
1 liten kvist dragon, hackade
4 vitpepparkorn, krossade
3 äggulor
1 krm salt
1/2 krm svartpeppar
Tillbehör:
2 tomater
200 g haricorts verts

   1. Börja med béarnaisesåsen. Smält smöret i en kastrull på svag värme. Dra bort kastrullen en bit från plattan men behåll det varmt.
   2. Krossa vitpepparkornen och hacka persiljan och dragonen (spara lite persilja och dragon till såsgarnering). Lägg ner det tillsammans med schalottenlök, vitvinsvinäger och vatten. Koka ihop så det reduceras till ungefär hälften.
   3. Sila ner i en annan kastrull som står i ett hett vattenbad.
   4. Rör ner äggulorna och vispa tills såsen tjocknat.
   5. Ta bort kastrullen från vattenbadet och häll försiktigt ner smöret i en smal stråle, under ständig vispning.
   6. Strö över resten av dragonen och persiljan. Smaka av med salt och peppar.
   7. Gör nu pommes duchesse. Skala, dela och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
   8. Häll av vattnet och tillsätt smör, mjölk och äggulor. Vispa till ett fast mos. Smaka av med salt och peppar
   9. Sätt ugnen på 250 grader och grillfunktion. När ugnen är varm sätts plankorna in för att "brännas" av i ca 10 minuter för att sedan tas ut och svalna.
   10. Lägg pommes duchesse i en spritspåse med stjärntyll. Spritsa ut små rosor runt plankorna. 
   11. Halvera tomaterna och lägg en halva på varje planka tillsammans med en hög haricorts verts bredvid.
   12. Ställ in två plankor i taget i ugn och gratinera i ca 10 minuter, eller tills pommes duchessen har fått en gyllene färg.
   13. Krossa under tiden alla pepparsorterna till köttet och blanda dem tillsammans med salt.
   14. Pensla köttet med 1 msk av oljan och vänd i pepparmixen.
   15. Stek köttet på högsta värme i resten av oljan under ca 1/2 minut på vardera sida, gärna i grillpanna.
   16. Lägg 1-2 skivor kött på varje planka och servera tillsammans med béarnaisesåsen.

Gott nytt 2015!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar