tisdag 16 december 2014

Saffransrutor med kanelfras

Endast genom ordet kanelfras väcks fikasuget till liv. Ett oerhört frestande ord med en av bakvärldens härligaste kryddor. Lägg då till den kanske ännu härligare smaksättaren saffran i den riktigt saftiga bottnen så får du julens godaste mjukkaka. Här får även clementinen ta sin plats, en frukt som allt för sällan används i bakverk. När de inte är i säsong går det självklart att använda någon annan citrusfrukt.
Saffransrutor med kanelfras
ca 20 bitar
Ingredienser:
1 pkt saffran, 1/2 g
2 1/4 dl socker
100 g smör, rumsvarmt
2 ägg
4 1/2 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
3 dl filmmjölk
Kanelfras:
200 g smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
2 1/2 msk kanel
Dekor:
2 clementiner, rivet skal

Gör så här:
   1. Sätt ugnen på 180 grader.
   2. Stöt saffran med en tesked av strösockret. 
   3. Vispa smör med resterande strösocker vitt och pösigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa mellan varje och en extra stund när alla ägg är tillsatta.
   4. Blanda vetemjöl och bakpulver. Sikta ner i äggsmeten.
   5. Rör ut saffranssockret i filmjölken och vänd försiktigt ner i smeten.
   6. Klä en långpanna (ca 20x30 cm) med bakplåtspapper så att det även täcker kanterna. Alternativt smöra och bröa långpannan.
   7. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Ta sedan ut kakan utan att stänga av ugnsvärmen.
   8. Rör samman smör och socker till kanelfraset, tillsätt mjöl och kanel. Blanda och nyp ihop till en smulig massa. 
   9. Strö fraset över kakan och grädda i ytterligare 10-15 minuter.
   10. Låt kakan svalna i formen. Skär sedan i rutor och garnera med rivet clementinskal.

Tänka fritt är stort, men tänka bakning är ännu större!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar