lördag 25 januari 2014

Cornflakesdrömmar

Om du är sugen på en småkaka till kaffet i dag så tycker jag att du ska dra ihop en sats Drömmar. Med åtta ingredienser har du snart härligt knastrande och spröda kakor som räcker till många fikastunder. Receptet kommer från Linn Larssons bakbok ”Fika för vänner”, bara en aning omskrivet.
Cornflakesdrömmar
 
40-50 st
Ingredienser:
100 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
1 dl matolja
1 msk vaniljsocker
1 tsk hjorthornssalt
2 msk potatismjöl
4 dl vetemjöl
1 dl cornflakes

Gör så här:
1.      Sätt ugnen på 175 grader.
2.      Rör samman smör och socker poröst. Tillsätt olja.
3.      Blanda alla torra ingredienser utom cornflakes i en egen bunke. Rör ner smörblandningen till en smidig deg.
4.      Tillsätt cornflakes och blanda om. De får gärna krossas lite.
5.      Rulla degen till ca 2,5 cm i diameter stora bollar (som enkronor). Lägg på bakpappersklädda plåtar.
6.      Grädda i övre delen av ugnen i cirka 15 minuter, tills de fått en gyllene ton.

Dela en dröm med någon du tycker om!

onsdag 22 januari 2014

Mustig lammgryta

Att värma sig med en smakrik lammgryta i januarimörkret är inte fel. Jag plockade ihop de godaste ingredienserna och kokade ihop en gryta av en fin bit svensk lammbog. Chilin i såsen ger hetta, vinet syra och kryddorna det lilla extra som de vaxbönorna och riset kan suga upp.
Mustig lammgryta
4 portioner
Ingredienser:
800 g benfritt lammkött, t.ex. bog
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
3 msk smör
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
½ tsk kardemummakärnor
1 kanelstång
400 g krossade tomater
2,5 dl vatten
1 dl rött vin
Tillbehör:
3 dl okokt basmatiris
6 dl vatten
3 krm salt
200 g vaxbönor
1 msk olivolja
1 nypa havssalt

Gör så här:
1.      Skala och hacka båda löksorterna. Dela, kärna ur och strimla chilin.
2.      Fräs lök och chili i en stekpanna med 1 msk av smöret, ca 7 minuter. Ta över lökblandningen till en gryta eller stor kastrull.
3.      Skär lammköttet i bitar, ungefär 2x2 cm stora. Bryn i stekpannan med resterande smör. Salta och peppra. Lägg ner lammbitarna i grytan.
4.      Stöt kardemummakärnorna. Tillsätt kardemumman och kanelstången.
5.      Häll i krossade tomater, vatten, vin. Rör om. Låt koka upp och sedan sjuda i ca 1 timme, tills köttet är mört. Plocka upp kanelstången
6.      Skölj risgrynen. Koka upp vatten med salt. Tillsätt risgrynen och låt koka på svag värme under lock i ca 20 minuter.
7.      Hetta upp oljan i en stekpanna. Lägg ner bönorna och stek dem i 1 minut. Strö över havssalt.
8.      Servera lammgrytan med ris och vaxbönor.

Gör något gott av det nya året!


lördag 11 januari 2014

Lakritsmaränger

Härligt mjuksegt inre med en spröd yta, här är de perfekta marängerna! En godsak som passar alla! Både laktosintoleranta och glutenallergiker kan njuta av maränger. Just denna variant har en underbar brytning med lakrits. Men efter att ha provat lakrits kan du låta fantasin flöda. Choklad, polkagrisar, nötter… Du bestämmer. Varför inte dela upp smeten och prova två varianter samtidigt? Lakritsmarängerna är med i årets första ”Månadens sötsak”.
Lakritsmaränger

ca 30 mellanstora maränger
Ingredienser:
5 äggvitor
3 ¾ dl strösocker
2 ½ st á 19 g Kick citron/lakrits, eller annan mjuk citronlakritskola
½ dl lakritsflakes, eller annat lakritsströssel

Gör så här:
1.      Sätt ugnen på 100 grader (varmluft). Skruva upp till 125 grader om du använder vanlig ugn.
2.      Rör ihop äggvita och strösocker i en rostfri bunke.
3.      Ställ bunken över vattenbad och värm smeten till 62 grader, under ständig vispning. Kolla temperaturen med hjälp av en stektermometer.
4.      Ta bunken från vattenbadet och vispa marängen tills den har kallnat och fått mjuka toppar. Använd elvisp eller bakmaskin. Sluta inte att vispa förrän marängen är färdig, annars finns det en risk att marängen pöser ihop.
5.      Grovhacka citronlakritskolan och vänd ner den i marängen tillsammans med lakritsflakes.
6.      Spritsa eller klicka ut marängen med två skedar på en bakpappersklädd plåt.
7.      Grädda långt nere i ugnen i 1 timme. Låt sedan marängerna stå kvar i ugnens eftervärme.

Ha det finfint!

onsdag 1 januari 2014

Havrefrallor

Kickstarta året med en sats snabba frallor. Det som är speciellt med dessa havrefrallor är att de innehåller messmör och behöver därför inget smör eller socker. Nu hoppas jag att ni alla får ett underbart år, fyllt med glädje och godsaker.
Havrefrallor
20 st
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl vatten fingervarmt
1 tsk salt
½ dl messmör
2,5 dl havregryn
11 dl vetemjöl special
Pensling:
1 ägg
sesamfrön

Gör så här:
1.      Rör ut jästen med vattnet i en bunke.
2.      Blanda i salt och messmör.
3.      Tillsätt havregryn och mjöl. Arbeta i några minuter tills du fått en smidig deg.
4.      Låt jäsa övertäck i 30 minuter.
5.      Knåda degen på mjölat bakbord. Dela den i två delar och rulla varje del till längder. Skär varje längd i 10 bitar och rulla dem till släta bullar. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar.
6.      Täck bullarna med en bakduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
7.      Sätt ugnen på 225 grader.
8.      Vispa upp ägg och pensla bullarna med äggvispet. Strö över sesamfrön på bullarnas ovansida.
9.      Grädda bullarna i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Låt dem sedan svalna på galler, under bakduk.
10. Frys in de frallor som du inte tänker äta det närmsta dygnet. Då kan du enkelt ta fram fräscha bullar när du blir sugna.

Gott Nytt 2014!