tisdag 21 oktober 2014

Halloweenbakelse

Halloween är på intågande och därför vill jag bjuda på en läcker spökbakelse. Lite småpyssel krävs för att skapa alla delar, men att mysa i köket är ju underbart nu när de mörkare tiderna drar in. Så låt hjortron, lakrits och vanilj på 2014-års melodi till Halloween.
Halloweenbakelse
4 st
Ingredienser
Glassen:
2 dl vaniljvisp
1 dl hjortron
Mördegen:
2 dl vetemjöl
2 ½ msk kakao
0,5 dl strösocker
2 krm vaniljsocker
70 g smör
1 äggula
Marängspöken:
1 äggvita
0,75 dl socker
2 tsk lakritsströssel
5 g mörk choklad
Övrigt:
4 st stora och stabila muffinsformar eller liknande

Gör så här:
   1. Vispa vaniljvispen pösigt. Blanda ner hjortronen och häll smeten i en form, t.ex. en plastburk med lock eller bunke med platsfolie över sig. Låt smeten frysa i ca 4 timmar.
   2. Sikta vetemjöl och kakao ner i en bunke. Rör ner strö- och vaniljsocker.
   3. Skär smöret i kuber och tillsätt det tillsammans med äggula, arbeta snabbt ihop till en deg.
   4. Kavla ut degen till plattor, ca 3 mm tjocka på ett mjölat underlag. Placera dem i muffinsformar och rulla upp kanten av degen över muffinformens kant. Laga ev. sprickor och picka insidan med en gaffel.
   5. Ställ in formarna i kylen och låt vila i minst 1 timma i kylen eller tills marängspökena är klara.
   6. Sätt ugnen på 100 grader.
   7. Vispa äggvitan på låg fart med elvisp i ett par minuter. Öka därefter hastigheten och häll ner socker, lite i taget. Vispa tills du har fått ett fast och blankt skum. Vänd ner lakritsströsslet.
   8. Ta fram en bakplåt med bakplåtspapper på. Använd en sprits med en tyll utan mönster och fyll den med marängsmeten. Spritsa ut höga marängtoppar, dra spritsen försiktigt lite upp och ner så de blir lite ”böljande”. 
   9. Grädda marängerna i ca 1 ½ timma och låt dem sedan stå och svalna på en torr plats.
  10. Under tiden fortsätter du med mördegen och sätter ugnen på 175 grader.
  11. Ta ut muffinsformarna ur kylen och ställ in dem i den uppvärmda ugnen i ca 10-12 minuter. Låt dem svalna.
  12. När spökena har svalnat så smälter du chokladen och spritsar eller använder en tandpetare eller liknande för att rita ögon och munnar på dem med olika ansiktsuttryck. 
 13. Skeda och tryck försiktigt ned rejält med glass i varje form och bilda en grop i mitten.
Sätt ner ett spöke i varje form och servera bakverket.

Ha en skrämmande god Halloween!

fredag 10 oktober 2014

Barbeque-marinerade fläskkotletter med grönt ärtmos

Sommarfest eller Halloweenparty? Ärtmosets lysande gröna färg påminner såväl om härligt grönt sommargräs som giftiga skämtprodukter till höstens spöklika högtid. Men vare sig du vill ordna en sommar- eller halloweenbjudning kan jag lova att detta recept är otroligt gott och inte det minsta farligt. Så länge man inte är nötallergiker eller så… ;) Barbecuemarinadens rökiga hetta är även något som hör till hela årets matfester. Marinaden hittade jag i Donal Skehans bok Kitchen Hero och ärtmoset kommer från Systrarna Eisenmans Mingelmat.
Barbque-marinerade fläskkotletter med grönt ärtmos

4 portioner
Ingredienser:
4 st fläskkotletter
2 skvättar tabasco
1 msk worcestersås
1 msk olivolja
1 msk rårörsocker
2 msk tomatketchup
1/2 citron, saften
3 små vitlöksklyftor
4-5 kvistar rosmarin
1/2 tsk paprikapulver
havssalt och nymalen svartpeppar

Grönt ärtmos:
8 dl frysta gröna ärtor, ca 480 g
1 dl crème fraîche
2 dl rostade och finhackade cashewnötter
100 g parmesan, finriven
salt och peppar

Gör så här:
1. Blanda tabasco med worcestesås, olivolja, rårörsocker, tomatketchup och citronsaft i en skål.
2. Skala vitlöken och finhacka den och rosmarinen. Tillsätt i såsen tillsammans med paprikapulver och rör om. 
3. Lägg i fläskkotletterna i skålen så de blir indränkta av marinad. Täck över med lock eller platsfolie, alt. häller du ner allt i en platspåse och omsluter väl. Låt marinera i kylen i minst 1 timme.
4. Mixa gröna ärtor och créme fraîche med en stavmixer till en krämig konsistens.
5. Finhacka cashewnötter och finriv parmesanosten. Rör ner i ärtmoset och smaka av med salt och peppar.
6. Ta fram fläskkotletterna och stek dem i stek- eller grillpanna med smör i 3-4 minuter per sida. Det blir självklart väldigt gott att använda utomhusgrillen, i så fall grillas de möra och saftiga på ca 4 minuter per sida.
7. Servera BBQ-kotletterna med det gröna ärtmoset.

Live green!

söndag 5 oktober 2014

Laktosfria Kärleksmums

Hurra, hurra - idag är det Helenas matresas 3-årsdag! I dag var jag på Chokladfestivalen och fick sitta i juryn för ett heat i blogg- & konditorduellen igen. Därför tycker jag att det passar alldeles utmärkt att fira dagen med en chokladkaka som även passar den laktosintoleranta. Receptet kommer ursprungligen ur boken ”Kakpoesi” av Lena Brorsson Alminger, men har förändrats en del på vägen.
                            Laktosfria Kärleksmums
12-15 st
Ingredienser:
4 ägg
2 dl ljust muscovadosocker
1 tsk vaniljpulver
150 g kokosolja utan kokossmak
1 dl vatten
3 1/2 dl finsiktat dinkelmjöl
1/2 dl kakao
2 tsk bakpulver
Glasyr:
3 dl florsocker
100 g smält kokosolja
1/2 dl kakao
1 msk kaffepulver
1/2 tsk salt
Garnering:
ca 1 1/2 dl kokosflagor 

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa ägg, socker och vaniljpulver pösigt.
  3. Rör ned kokosolja och vatten.
  4. Blanda mjöl, kakao och bakpulver. Vänd ner i smeten.
  5. Olja eller bakpappersklä en ugnsform, ca 25x35 cm.
  6. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter.
  7. Låt kakan svalna.
  8. Blanda snabbt ihop alla glasyrens ingredienser till en jämn kräm. Bred över kakan och strö över kokosflagor. 
  9. Skär upp i valfri form och servera. Kärleksmumsen går utmärkt att frysa in.
En balanserad diet är att ha en pralin i vardera hand!