måndag 29 december 2014

Plankstek med lövbiff och béarnaisesås

Plankstek är en riktig nyårsrätt. Lyxa till det med egen béarnaisesås så kommer du definitivt imponera på gästerna. Kanske även den perfekta uppvärmningen inför Sveriges Mästerkock som har premiär nästa vecka. ;) Ja, ja. Nu avslutar vi det gamla året på topp med en tidlös klassiker.
Plankstek med lövbiff och béarnaisesås
4 portioner
Ingredienser:
4-8 skivor lövbiff, totalt 500 g
2 tsk hel svartpeppar
1 tsk hel sichuanpeppar
1 tsk hel rosépeppar
1 krm salt
2 msk olja 
Pommes Duchesse:
1 kg potatis (10-12 st)
25 g smör
1 dl mjölk
2 äggulor
1 krm salt
1 krm svartpeppar
Béarnaisesås:
150 gram smör
2 msk finhackad schalottenlök
2 msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
2 kvistar persilja, hackade
1 liten kvist dragon, hackade
4 vitpepparkorn, krossade
3 äggulor
1 krm salt
1/2 krm svartpeppar
Tillbehör:
2 tomater
200 g haricorts verts

   1. Börja med béarnaisesåsen. Smält smöret i en kastrull på svag värme. Dra bort kastrullen en bit från plattan men behåll det varmt.
   2. Krossa vitpepparkornen och hacka persiljan och dragonen (spara lite persilja och dragon till såsgarnering). Lägg ner det tillsammans med schalottenlök, vitvinsvinäger och vatten. Koka ihop så det reduceras till ungefär hälften.
   3. Sila ner i en annan kastrull som står i ett hett vattenbad.
   4. Rör ner äggulorna och vispa tills såsen tjocknat.
   5. Ta bort kastrullen från vattenbadet och häll försiktigt ner smöret i en smal stråle, under ständig vispning.
   6. Strö över resten av dragonen och persiljan. Smaka av med salt och peppar.
   7. Gör nu pommes duchesse. Skala, dela och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
   8. Häll av vattnet och tillsätt smör, mjölk och äggulor. Vispa till ett fast mos. Smaka av med salt och peppar
   9. Sätt ugnen på 250 grader och grillfunktion. När ugnen är varm sätts plankorna in för att "brännas" av i ca 10 minuter för att sedan tas ut och svalna.
   10. Lägg pommes duchesse i en spritspåse med stjärntyll. Spritsa ut små rosor runt plankorna. 
   11. Halvera tomaterna och lägg en halva på varje planka tillsammans med en hög haricorts verts bredvid.
   12. Ställ in två plankor i taget i ugn och gratinera i ca 10 minuter, eller tills pommes duchessen har fått en gyllene färg.
   13. Krossa under tiden alla pepparsorterna till köttet och blanda dem tillsammans med salt.
   14. Pensla köttet med 1 msk av oljan och vänd i pepparmixen.
   15. Stek köttet på högsta värme i resten av oljan under ca 1/2 minut på vardera sida, gärna i grillpanna.
   16. Lägg 1-2 skivor kött på varje planka och servera tillsammans med béarnaisesåsen.

Gott nytt 2015!

tisdag 23 december 2014

Lyxig snabbdessert med glass och nougatine

Dan före doppardan är här! I kväll får vi gotta oss under uppesittarkvällen, i spänd väntan på ännu fler godsaker som räcker i flera dagar framöver. Snart är det även dags för Nyår och vips har vi landat i 2015. Men för att hinna mysa mellan varven bjuder jag dagen till ära på en snabb men lyxig glassefterrätt som både passar till jul och nyår. Receptet kommer från Mia Öhrns bok Julens godsaker (med lite småändringar).
Lyxig snabbdessert med glass och nougatine
4 portioner
Ingredienser:
Nougatine:
1 dl (60 g) skalad sötmandel
2 dl strösocker
1/2 msk smör
1 krm salt
Till servering:
1 granatäpple
1/2 liter wienernougatglass alt. gammeldags vaniljglass

Gör så här:
   1. Hacka eller mixa mandeln till mindre bitar.
   2. Ta fram två bakplåtspapper och en kavel.
   3. Häll upp socker i en tjockbottnad och gärna vid kastrull. Låt sockret smälta på ganska hög värme på spisen. När sockret börjat smälta ska värmen sänkas. Fortsätt att smälta sockret tills det har fått gyllenbrun färg och karamelliserats. Vicka kastrullen från sida till sida i stället för att röra om.
   4. Rör ner smör och salt,
   5. Dra kastrullen från värmen och tillsätt snabbt mendeln. Häll ut karamellen på det ena bakplåtspappret. Lägg det andra över och kavla genast ut karamellen till ett tunt sjok. Låt svalna.
   6. Att kärna ur granatäpple är lite klurigt och söligt. Om ni vill undvika detta finns det också frysta granatäppelkärnor. Men bästa sättet att kärna ur ett granatäpple är att skära runtom äpplet, utan att skada kärnhuset. Vrid sedan halvorna ut motsatt hål tills de lossnar. Vänd ena halvan upp och ned mot handflatan, Ställ en skål under och slå på halvans skal med t.ex. en träslev, så kommer kärnorna ramla i. Gör samma sak med andra halvan.
   7. Bryt den avsvalnade nougatinen i skärvor. Rester av nougatinen kan förvaras i en lufttät burk.
   8. Varva glasskulor med granatäpplekärnor och nougatine.

God Jul!

söndag 21 december 2014

Ätbara julgranar

För ett par år sedan hittade jag ett recept på Chokladiga julgranar i Härligt Hemma. Efter att receptet legat i bakhuvudet ett tag blandade jag ihop det med egen fantasi och skapade dessa läckra godisgranar. Med kraftfull chokladsmak, knaster från mariekexen, styrka av apelsinlikören och sötma tack vare dekoreringen kan du impa med både smaker och utseende på gottebordet.
Ätbara julgranar
10 st
Ingredienser:
200 g mariekex
100 g smör
150 g mörk choklad
1,5 msk cointreau
1 ägg
0,5 dl strösocker
Kristyr:
2 dl florsocker
½ äggvita
3 droppar ättiksprit eller citronsaft
ev. någon droppe karamellfärg

Gör så här:
   1. Smula sönder kexen i en skål och ställ den åt sidan.
   2. Smält försiktigt choklad och smör i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen.
   3. Rör i socker, cointreau, ägg och till sist kexsmulorna i chokladsmeten.
   4. Gör tio strutar av smörpapper. 
   5. Skeda och tryck ner smeten i strutarna. Låt stelna i kylskåpet under minst 2 timmar.
   6. Blanda alla ingredienser till kristyren (tillsätt karamellfärg om du vill ha färggranna granar). Vispa kristyren med en elvisp i en till två minuter så att den blir blank och fast.
   7. Ta av strutpappret, dekorera med kristyr. Ställ ner dem med den platta sidan nedåt och de ätbara granarna är klara.

God 4:e advent!

tisdag 16 december 2014

Saffransrutor med kanelfras

Endast genom ordet kanelfras väcks fikasuget till liv. Ett oerhört frestande ord med en av bakvärldens härligaste kryddor. Lägg då till den kanske ännu härligare smaksättaren saffran i den riktigt saftiga bottnen så får du julens godaste mjukkaka. Här får även clementinen ta sin plats, en frukt som allt för sällan används i bakverk. När de inte är i säsong går det självklart att använda någon annan citrusfrukt.
Saffransrutor med kanelfras
ca 20 bitar
Ingredienser:
1 pkt saffran, 1/2 g
2 1/4 dl socker
100 g smör, rumsvarmt
2 ägg
4 1/2 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
3 dl filmmjölk
Kanelfras:
200 g smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
2 1/2 msk kanel
Dekor:
2 clementiner, rivet skal

Gör så här:
   1. Sätt ugnen på 180 grader.
   2. Stöt saffran med en tesked av strösockret. 
   3. Vispa smör med resterande strösocker vitt och pösigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa mellan varje och en extra stund när alla ägg är tillsatta.
   4. Blanda vetemjöl och bakpulver. Sikta ner i äggsmeten.
   5. Rör ut saffranssockret i filmjölken och vänd försiktigt ner i smeten.
   6. Klä en långpanna (ca 20x30 cm) med bakplåtspapper så att det även täcker kanterna. Alternativt smöra och bröa långpannan.
   7. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Ta sedan ut kakan utan att stänga av ugnsvärmen.
   8. Rör samman smör och socker till kanelfraset, tillsätt mjöl och kanel. Blanda och nyp ihop till en smulig massa. 
   9. Strö fraset över kakan och grädda i ytterligare 10-15 minuter.
   10. Låt kakan svalna i formen. Skär sedan i rutor och garnera med rivet clementinskal.

Tänka fritt är stort, men tänka bakning är ännu större!

söndag 14 december 2014

Wienernougat

50/50 av mörk choklad och nougat tycker jag är den absolut bästa uppdelningen för Wienernougat. Den får den rätta krämigheten samtidigt som den får en djupare smak och inte blir så sötsliskig. Dessutom är det lätt att komma ihåg receptet. Tänk bara lika mycket nougat som mörk choklad och hälften av mandelspånen. Enkelt och försvinnande gott stämplar jag Wienernougaten med.
Wienernougat
ca 40 bitar
Ingredienser:
200 g mandelspån
400 g nougat
400 g mörk choklad

Gör så här:
   1. Klä en avlång form, ca 20x30 cm med bakplåtspapper.
   2. Hetta upp en stekpanna. Rosta mandelspånen och låt svalna.
   3. Bryt nougaten i mindre bitar och smält över vattenbad.
   4. Hacka den mörka chokladen fint. Tillsätt i den smälta nougaten. Blanda och rör ut till en slät smet.
   5. Vänd ner den rostade mandeln.
   6. Häll ner smeten i formen och låt stelna i kylskåpet.
   7. Skär upp i bitar med en vass kniv när den wienernougaten har stelnat. Förvara i kylskåpet.

God 3:e advent!

lördag 13 december 2014

Varm choklad med smak av pepparkaka

Natten går tunga fjät, runt gård och stuva. Luciamorgonen förknippas nog för många med en tidig uppstigning och pysslande. För mig blev det julpyntande och en lång brunch med På Spåret på datorn. Så vad passar inte bättre än en kopp julupphottad choklad till myser.
Varm choklad med smak av pepparkaka
4 portioner
Ingredienser:
2 krm kardemummakärnor
1 tsk mald kanel
1 krm mald nejlika
1 krm mald ingefära
2 krm vaniljsocker
1 liter mjölk
3 msk kakao
3 msk råsocker
2 dl vispgrädde
24-32 minimarshmallows
2 pepparkakor

Gör så här:
   1. Mortla kardemumman fint. Blanda med kanel, nejlika, ingefära och vaniljsocker.
   2. Värm mjölken i en kastrull på medelvärme tillsammans med kryddblandningen, råsocker och kakao. Vispa till allt har blandats väl.
   3. Vispa grädden mjuk och luftig. 
   4. Häll upp chokladen i stora koppar. Toppa med en stor klick grädde och en näve minimarshmallows. Smula över en halv pepparkaka till varje kopp.

Lusselelle!

söndag 7 december 2014

Pepparkaksplättar

Samtidigt som jag har jobbat med ett studioprogram under denna första adventsvecka har jag även tagit examen på min yrkesutbildning. Fast det har inte satt stopp för julmyset. Efter en dag på jobbet förra veckan, stekte jag en sats av dessa underbart goda julplättar. Smakerna bara växer under de första dygnet. Så om det blir rester är det helt enkelt lika med en lyxig frukost, lunch eller mellanmål.
Pepparkaksplättar med karamelliserade kaneläpplen
4 portioner, ca 45 plättar
Ingredienser:
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk kanel
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk malna nejlikor
1/2 tsk kardemummakärnor
1 krm salt
4 dl mjölk
2 ägg
smör till stekning
Karamelliserade äpplen:
3 äpplen (ca 450 g)
20 g smör
1 1/2 msk ljust muscovadosocker
1 tsk kanel
2 dl vispgrädde, till servering

Gör så här:
   1. Blanda alla torra ingredienser till plättsmeten i en bunke.
   2. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en klumpfri smet.
   3. Häll ner resterande mjölk och äggen. Låt gärna smeten stå och svälla en stund innan gräddning.
   4. Hetta upp ett plättlägg med smör i fördjupningarna. Fyll fördjupningarna med smet och grädda tills ovansidan har stelnat. Vänd sedan plättarna och stek ytterligare någon minut. Lägg till lite smör i lägget med lite smör mellan varje omgång och förvara plättarna på en tallrik med ugnsfolie över.
   5. Skala, kärna ur och tärna äpplena. 
   6. Stek äppeltärningarna i smör tills de börjar mjukna. 
   7. Tillsätt muscovadosocker och kanel och låt det smälta ihop. Rör om så att äppeltärningarna täcks, men rör inte om och stek inte förlänga så de blir mosiga.
   8. Vispa grädden lätt och servera till pepparkaksplättarna och de karamelliserade äpplena.

God 2:a advent!

torsdag 4 december 2014

Juliga dammsugare

December är här och adventsstämningen har kickat igång, trots bristen på snö och en overload av jobb. Men det är ju då som julbaket och pyntade verkligen visar sin kraft. Nu börjar det roliga med vintern och jag tänker passa på. Låt oss börja med dessa enkla dammsugare med smak av pepparkaka.
Juliga dammsugare
12 st
Ingredienser:
200 g mjuk pepparkaka
1 1/2 msk apelsinjuice
200 g röd marsipan
1 äggvita
100 g mörk choklad

Gör så här:
   1. Smula kakan och blanda med juicen till en fast massa. Forma massan till längder.
   2. Kavla marsipanen tunt.
   3. Rulla in kaklängderna i marsipanen. 
   4. Pensla marsipanens skarv med ett tunt lager äggvita så kanterna fäster i varandra.
   5. Skär i bitar. 
   6. Bryt chokladen i bitar och smält den över vattenbad.
   7. Doppa ändarna i den chokladen. Lägg på bakplåtspapper eller smörpapper och låt stelna.
   8. Förvara i en lufttät burk i rumstemperatur.

En sockerbagerska här bor i staden....