torsdag 4 juni 2015

Kladddkaka de luxe

Det finns inte många andra bakverk som tar upp lika stor plats i svenskarnas hjärtan. Denna kladdiga skapelse går att variera i oändlighet. Till och med varje variant går att variera. Prova t.ex. att använda mjölkchoklad med lakritsfudgebitar i denna kaka, lakritsen och kardemumma är sannerligen en spännande god kombination. Kladdkakan kommer ur tidningen Hembakat, nummer 2 2014 (men med lite ändringar i instruktionerna).
Kladddkaka de luxe
8–10 bitar

Ingredienser:
100 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao 
1 tsk vaniljsocker
¼ tsk salt
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl
Fudge
1 ½ dl vispgrädde
1 msk sirap eller honung
2 tsk mald kanel
1 tsk hel kardemumma
200 g mjölkchoklad, hackad
Garnering
vispgrädde
färska bär

Gör så här:
   1. Sätt ugnen 175 grader. Smöra och bröa en ugnssäker form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
   2. Smält smör i en kastrull och rör ner socker, kakao, vaniljsocker och salt. Smeten kan se ut som den skurit sig men den slätar ut sig när alla ingredienserna blandats i.
   3. Rör ner äggen, ett i taget, och till sist mjölet. Vänd till en slät smet och häll den i formen. Grädda kakan i den nedre delen av ugnen i 15–20 min. Den ska vara lite kladdig i mitten. Låt den svalna.
   4. Fudge: Koka försiktigt upp grädde, sirap, kanel och mortlad kardemumma i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen och blanda i chokladen. Rör tills allt har smält samman.
   5. Bred fudgen över kakan och servera direkt eller när den kallnat helt. Servera med vispad grädde och färska bär.

Kladda på!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar