tisdag 26 maj 2015

Ugnspannkaka

Ugnspannkakan är definitivt en av mina favoriter bland de svenska klassikerna. Pannkakstok som jag är, älskar att göra en stor sats så att jag kan frys in och ta fram ett par bitar när det krisar. Supergod är den också! Men trots att jag gör den efter mammas recept blir den inte riktigt lika fantastisk som när hon vispar ihop pannkakan.
Ugnspannkaka
4 portioner
Ingredienser:
2 3/4 dl vetemjöl
1 nypa salt
6 dl mjölk, standard
2 ägg
2-3 msk margarin, till smorning

Gör så här:
   1. Blanda mjöl och salt i en bunke.
   2. Vispa ner hälften av mjölken i mjölblandningen. Tillsätt därefter resten av mjölken.
   3. Knäck i äggen och vispa till en slät smet. Låt svälla medan ugnen blir varm, gärna 25 minuter.
   4. Sätt ugnen på 225 grader.
   5. Klicka ner smöret i en långpanna, förslagsvis 30x40 cm. Välj en mindre form om du vill ha tjockare pannkakor. Ställ in långpannan i ugnen för att smälta smöret. Ta ut långpannan och häll i pannkakssmeten.
   6. Grädda pannkakan i 20-25, i mitten av ugnen.
   7. Låt pannkakan vila en stund innan du serverar med t.ex. sylt och grädde.

Keep it simple!

söndag 17 maj 2015

Gratinerad pulled beef

Sköna maj blev välkomnad med denna grymgoda rätt. Innan jag beskådade den flammande brasan i Ulriksdal på kvällen blev det ett eget recept på en pulled beef med bakomliggande hetta. Att gratinera pulled beef har jag aldrig sett förut men det blev superbra och tillsammans med de salta chipsen och söta ananasen fick jag det bästa av alla smakvärldar.
Gratinerad pulled beef
6 portioner
Ingredienser:
1 kg högrev
1 liten gul lök
3 vitlöksklyftor
4 cm röd chili
1 frp krossade tomater (400 g)
½ dl tacokrydda
1 tsk svartpeppar
1 msk whiskey
Tillbehör:
2 dl riven herrgårdsost eller annan mild ost
1 dl riven/smulad tryffelost eller annan smakrik ost
ca 300 g nachochips
1 färsk ananas ca 600 g eller 1 burk skivad ananas ca 560 g
1 litet huvud isbergssallat

Gör så här:
   1. Sätt ugnen på 125 grader.
   2. Lägg köttet i en gryta med lock eller en ugnssäker form.
   3. Finhacka den gula löken, vitlöken och chilin (med kärnorna kvar).
   4. Häll upp de krossade tomaterna i en skål. Blanda ner båda löksorterna, chili, tacokrydda, peppar och whiskey. 
   5. Bred tomatblandningen över köttet. Sätt på grytlocket eller täck formen med ugnsfolie. 
   6. Sätt in köttet i nedre delen av ugnen och låt lagas i 4-6 timmar. Kolla till köttet då och då och vänd även några gånger under tillagning.
   7. Ta ut köttet. Riv upp det med två gafflar och rör om så att såsen blandas in. Höj ugnstemperaturen till 250 grader. 
   8. Fördela pulled beef i portionsgrytor. Riv osten och strö först över den milda och sedan den smakrika ovanpå.
   9. Sätt in grytorna utan lock i mitten av ugnen och gratinera i några minuter, tills osten har smält och blivit gyllene.
   10. Om du har färsk ananas så skär du bort topp och botten och skalet. Skär sedan bort stocken och tärna resten av ananasen. Använder du färdiga skivor är det bara att skära dem i mindre bitar och lägga upp i en skål. 
   11. Skär sallaten i strimlor och lägg upp det i en egen skål. Häll också upp nachochipsen i en skål.
   12. Lägg på locken till grytorna om du vill servera med ett överraskningsmoment. Duka fram ananasen, sallaten och ät med nachosen som bestick.

Fortsatt skön maj!