lördag 29 augusti 2015

Kanelbullekakor

Direkt från Island skickar jag ett recept som trots det inte har något med Island att göra, tror jag i alla fall. Receptet hittade jag på bloggen Fredriks fika, på Hembakat-sajten. Där kallas de Snurriga kanelkakor men Kanelbullekakor vill jag kalla dem. De är vackra både på in- och utsidan.
Kanelbullekakor
ca 40 st
Ingredienser:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk strösocker
2 msk vatten
1/2 tsk vaniljpulver
Fyllning:
1/2 dl socker
1/2 msk kanel
Garnering:
1 ägg
pärlsocker

Gör så här:
   1. Sätt ugnen på 200 grader
   2. Häll mjöl, socker och vaniljpulver i en bunke. Klicka ner smöret i små bitar. Fördela matfettet med fingrarna eller en beredare/köksassistent.
   3. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
   4. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper till en ca 3-4 mm tjock rektangel
   5. Rör samman socker och kanel och strö över hela plattorna. Tryck till lite med handen så det fastnar.
   6. Rulla ihop från långsidan till en tight rulle,  ett tips är att ta bakplåtspapperet till hjälp.
   7. Skär ca 1 cm tjocka skivor, lägg kakorna på en bakplåtspappersklädd plåt.
   8. Vispa upp ägget. Pensla kakorna med äggvispet och strö över pärlsocker.
   9. Baka kakorna mitt i ugnen ca 12 minuter tills de fått en fin färg. Låt dem svalna på galler.

Góða nótt!

fredag 14 augusti 2015

Smarrängtårta

Kör på med ytterligare ett tårtrecept. Denna gång är det en egen fusion av två klassiker - rulltårtan och nötmarängrullen. Fast tårtan är ingen rullad historia, utan byggs upp utav rulltårtans fluffiga plattor och skivor av nötmarängrullen. Fyllningen gör inte saken sämre, här samsas nutella, jordubbar och grädde.
Smarrängtårta
ca 16 bitar

Ingredienser:
Sockerkaksbottnar:
6 ägg
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
strösocker efter gräddning
Marängbotten:
4 äggvitor 
2 dl strösocker
1 krm salt
1 1/2 dl hasselnötter
Fyllning och garnering:
100 g smör, rumsvarmt
1 äggula
1 1/2 dl florsocker
1 dl Nutella rumsvarm
7,5 dl färska jordgubbar
3 dl vispgrädde

Gör så här:
   1. Sockerkaksbottnar: Sätt ugnen på 250 grader.
   2. Vispa ägg och strösocker ordentligt vitt och pösigt.
   3. Blanda vetemjöl med strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en egen bunke. Sikta ner blandningen i äggsmeten. Vänd försiktigt samman tillsammans med mjölk.
   4. Bred ut smeten på två bakpappersklädda plåtar, 25x35 cm. Grädda bottnarna var för sig i mitten av ugnen, under ca 5 minuter. Stjälp upp och ner på ett lika stort sockrat bakplåtspapper. Låt svalna.
   5. Dra försiktigt bort papperna från tårtornas baksida. Pensla försiktigt med vatten för att lättare kunna lossa på dem.
   6. Marängbotten: Dra ner värmen till 175 grader.
   7. Hacka hasselnötterna i medelstora bitar. Lägg undan 1/2 dl nöthack till slutgarneringen.
   8. Vispa äggvitorna till fast skum. Vispa ner lite socker i taget och fortsätt att vispa till en fast maräng.
   9. Bred ut smeten på en bakpappersklädd plåt, ca 25x35 cm. Strö över nöthacket.
   10. Grädda på andra falsen nedifrån i ca 20 minuter. Marängen ska ha blivit fast men inte helt torr. Låt svalna på plåten, ca 10 min. Stjälp upp den på ett bakplåtspapper och lossa på det andra bakplåtspappret.
   11. Nutellafyllning: Vispa smör, äggula och florsocker till en jämn och ljus smet. 
   12. Rör i nutellan till en jämn smet.
   13. Utformning: Vispa grädden fluffig. Rensa jordgubbarna och 2,5 dl av dem.
   14. Bred ut nutellafyllningen på marängbottnen. Lägg på de skivade jordgubbarna. Rulla ihop från långsidan till en så pass tajt rulle som går utan att den spricker. Använd förslagsvis bakplåtspappret den ligger på när du rullar ihop den.
   15. Lägg ena sockerkaksbottnen med ovansidan nedåt på ett serveringsfat. Bred ett tunt lager med grädde på botten. Skiva marängrullen till 1,5 cm tjocka bitar och placera dem över hela sockerkakan.
   16. Lägg på den andra sockerkaksbotten och spritsa toppar med resterande grädde. Garnera med jordgubbar och strö över resten av nöthacket.

Mums, mums!