tisdag 28 juni 2016

Brownies med jordgubbar och chokladkolakräm

På midsommarafton körde min släkt med knytkalas. Jag och två andra stod för desserterna. Det blev rabarberpaj med vaniljvisp, citronkladdkaka med vispad grädde och jordgubbar och sedan dessa brownies med jordgubbar och chokladkräm, av mig. Det blev succé och dessertbordet i princip skrapades. Därför kan jag med trygghet tipsa om detta recept från tidningen Hembakat, som från ursprungsreceptet enbart genomgått några små justeringar.
Brownies med jordgubbar och chokladkolakräm

ca 20 bitar
Ingredienser:
150 g smör
2 3/4 dl strösocker
2 ägg
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
2 krm salt
1 1/2 dl vetemjöl

ca 7 dl färska jordgubbar
Chokladkolakräm:
75 g smör
1/2 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl vispgrädde
100 g mörk choklad, grovhackad
100 g mjölkchoklad, grovhackad
Till servering:
3 dl färska jordgubbar
ev. vispad grädde

Gör så här:
   1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör i en stor kastrull. Rör ner strösocker.
   2. Dra kastrullen från värmen och knäck i ett ägg i taget, samtidigt som du vispar om. 
   3. Rör ut kakao, vaniljsocker, salt och vetemjöl i äggsmeten.
   4. Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna, ca 20x30 cm. Grädda bottnen i mitten av ugnen, ca 17 minuter. Låt svalna.
   5. Noppa och skiva jordgubbarna. Sprid ut jordgubbsskivorna tätt mot varandra över browniebottnen. 
   6. Chokladkräm: Smält smör i en kastrull. Tillsätt strösocker, sirap och grädde och låt det koka upp under omrörning i 5 minuter. 
   7. Ta kastrullen från värmen och rör ner all hackad choklad. Rör om krämen till chokladen har smält och krämen är slät. Låt kallna i rumstemperatur,
   8. Bred krämen ovanpå jordgubbarna, så att hela kakan täcks. Ställ kakan i kylen under natten.
   9. Dela kakan i rutor. Servera med färska jordgubbar och eventuellt vispad grädde.

Kaffetåren den bästa är - av alla jordiska drycker!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar