tisdag 27 september 2016

Knäckig smuläppelpaj

I söndags var det äpplets dag och av ren slump hade jag i förväg tänkt baka en smuläppelpaj till helgen. Receptet hittades i Hembakat (med några justeringar) och resultatet blev perfekt. Det var faktist första gången jag gjort en smuläppelpaj, men definitivt inte den sista.
Knäckig smuläppelpaj
ca 10 bitar
Ingredienser:
150 g smör, smält
3 dl havregryn
½ tsk bakpulver
1 ½ dl strösocker
1 nypa salt
2 ½ dl vetemjöl
½ dl ljus sirap
Fyllning:
ca 3 äpplen
1–2 msk strösocker
1 tsk kanel
Till servering:
vaniljsås

Gör så här:
   1.  Sätt ugnen på 180 grader.
   2. Rör snabbt ihop smör, havregryn, bakpulver, strösocker, sirap och mjöl till en smulig deg i en bunke. Knåda inte för länge, då blir pajsmulorna sega efter gräddning.
   3. Skala och skiva äpplena. Fördela 1/3 av pajsmulorna löst i en smord pajform, 24 cm i diameter. Lägg äppelskivorna ovanpå. Strö över socker och pudra kanel. Häll över resterande smuldeg.
   4. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 min eller tills pajen är gyllenbrun. Servera gärna med vaniljsås.

Äppel, päppel, pirum, parum!