måndag 28 november 2016

Fudge med cashewnötter

Advent startar tidigt i år, redan igår var det dags att kicka igång den. Men det är först nu och ännu mer till helgen som jag finner tid och ro att gräva mig in i allt det goda som julen har att erbjuda. Däremot måste jag säga att min första advent fick en fin start, då jag blev bjuden på årets första glögg och julmust och hembakt med saffran. För alla andra som också är sugna på julgodis rekommenderar jag varmt denna chokladfudge med nötter.
Fudge med cashewnötter
ca 50 st
Ingredienser:
200 g ljus choklad
300 g mörk choklad
1 burk sötad koncentrerad karamelliserad mjölk, ca 400 h
1 tsk vaniljsocker
2 dl cashewnötter, rostade

Gör så här:
   1. Grovhacka bägge chokladsorterna.
   2. Blanda alla ingredienserna, utom nötterna i en skål. Ställ dem över vattenbad (en kastrull med sjudande vatten i). Låt allt smälta samman och rör om då och då.
   3. Rör ner hälften av cashewnötterna i chokladsmeten.
   4. Klä en form, 20x20 cm, med bakplåtspapper.
   5. Häll ner smeten i den. Strö över resterande nötter.
   6. Låt kakan stå svalt tills chokladen har stelnat. Skär fudgen i små kuber. Förvara svalt i en lufttät burk.

God 1:a advent!

söndag 6 november 2016

Skrädtekakor

Hej mitt vinterland, nu är jag här! Snön har lagt sig som ett vitt täcke över nästan hela Sverige i veckan. I hemstaden är det mer snö i november än på otaliga år och här i Göteborg har det också snöat idag och i torsdags. Inte eller, eller är det? I varje fall en god anledning att komma in från iskylan och baka bröd. Skrädmjölet i dessa tekakor jag brödet en djupare smak, mycket gott! Men mjölet behöver blandas ut med vetemjöl så att degen blir lättarbetad.

Skrädtekakor
16 st
Ingredienser:
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk salt
100 g rumsvarmt smör
4 dl skrädmjöl
8-9 dl vetemjöl

Gör så här:
   1. Värm mjölken fingervarm i en kastrull.
   2. Smula jäst i en stor bunke. Häll över 2/3 av mjölken och rör ut jästen. Blanda ner det sista av mjölken.
   3. Rör ner socker, salt och smör i mindre bitar. Häll i allt skrädmjöl och 6 dl av vetemjölet. Arbeta samman till en deg och tillsätt sedan lite mjöl i taget tills den börjar släppa längst kanterna. 
   4. Dela degen i 16 delar. Rulla till bollar och platta försiktigt ut dem till ca 7 mm tjocka kakor. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar och täck med bakduk. Låt jäsa i 30 minuter.
   5. Sätt ugnen på 225 grader (200 grader för varmluft). Nagga bullarna, strö på lite skrädmjöl och grädda dem i mitten av ugnen i 8-10 minuter, tills de är gyllenbruna.
   6. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Varsågod, egetskräddat och nygräddat bröd!