måndag 9 januari 2017

Gratinerat vitlöksbröd

Nytt år och ny inspiration. Men vi startar med en klassisk men oemotståndlig kombination av ost, vitlök och färska örter. Smakrikt som tvåtusensjutton och passar såväl till finmiddan som till en god dryck eller teet under en helgfrukosten. Receptet är något omarbetat efter tidningen Hembakats orginal.
Gratinerat vitlöksbröd
ca 36 stavar eller 18 stora bitar
Ingredienser:
25 g jäst
2 ½ dl vatten, fingervarmt
2 msk rapsolja
1 tsk salt
6–7 dl vetemjöl
Garnering:
1–2 msk rapsolja
2 vitlöksklyftor, pressade
ca 200 g västerbottensost, riven
ca 1 dl hackad persilja, färsk
1 msk finhackad timjan, färsk
nymald svartpeppar

Gör så här:
   1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten, olja, salt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i ca fem minuter.
   2. Kavla ut degen, ca ½ cm tjock, på en plåt med bakplåtspapper. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
   3. Sätt ugnen på 250 grader.
   4. Nagga brödet med en gaffel.
   5. Garnering: Riv osten grovt. Blanda olivolja och pressad vitlök i en skål. Pensla blandningen över brödet. Strö över osten och grovmal peppar ovanpå.
   6. Grädda brödet mitt i ugnen i 13–15 min eller tills det fått fin färg och osten börjat bubbla.
   7. Låt det svalna på plåten. Skär brödet i stavar eller bitar med en vass kniv.

Gott Nytt År!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar