söndag 13 augusti 2017

Helenas 23-årstårta

För två och en halv vecka sedan fyllde jag 23 år och för precis tre veckor sedan anordnade jag mitt traditionella fika-kalas för släkten. Denna tårta fick toppa den soliga eftermiddagen. Klassiskt svenskt med jordgubbar och grädde men med en italiensk maräng som fick representera södra Europa och Stroopwafels från Nederländerna. Mycket gott!
Helenas 23-årstårta
Ingredienser:
Banankaka
4 dl strösocker
3 ägg
1 dl vispgrädde
150 g smör, smält
1 tsk vaniljpulver
3 tsk bakpulver
2 ½ tsk bikarbonat
6 dl vetemjöl
4 bananer, mosade
Chokladfudge-kaka
250 g smör
450 g choklad
5 ägg
2 ½ dl ljust muscovadosocker
3 ½ dl vetemjöl
½ dl kakao
Stroopwafel-maräng
6 äggvitor
3 dl socker 
1 ½ tsk vitvinäger
3 msk majsstärkelse (maizena)
7 st Stroopwafels, ca 224 g
Fyllning:
3 dl grädde
ca 1,2 liter färska jordgubbar (några till garnering)
Gör så här:
   1. Banankaka: Sätt ugnen på 175 grader.
   2. Vispa strösocker och ägg poröst. Tillsätt grädde och smör.
   3. Blanda alla torra ingredienser i en egen bunke. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd till sist ner de mosade bananerna. Rör om till en jämn smet.
   4. Klä en långpanna, 34x40 cm med bakplåtspapper. Häll smeten i långpannan. 
   5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 35 min. Låt kakan svalna helt.
   6. Chokladfudge-kaka: Bevara samma temperatur på ugnen. Klä ytterligare en långpanna, 35x40 cm med bakplåtspapper-
   7. Smält smör och choklad tillsammans över vattenbad.
   8. Vispa snabbt ihop ägg och socker. Enbart så att de har blandat ihop sig med varandra.
   9. Vänd ner kakao och vetemjöl i äggsmeten. Rör till en jämn smet.
   10. Blanda ner chokladsmöret i smeten till en slät smet.
   11. Häll upp smeten i långpannan och grädda, ca 15 minuter. Kakan ska vara 
   12. Höj temperaturen till 200 grader när du tar ut kakan från ugnen.
   13. Stroopwafel-maräng: Vispa äggvitorna till ett fast skum.
   14. Vispa ner lite socker i taget till en fast och blank maräng. Rör sedan ner vinäger och majsstärkelse tills allt blandats väl.
   15. Skär Stroopwafels i små bitar. Rör ner dem i marängen så de sprider ut sig.
   16. Fördela marängen över kakan och grädda i 25 minuter. Låt kakan svalna.
   17. Ihopsättning: Ta upp banankakan och lägg den på ett serveringsfast. Vispa grädden fluffig och skiva jordgubbarna.
   18. Bred grädden över banankakan och fördela jordgubbarna ovanpå (spara ett par deciliter till garnering)
 19. Lägg över chokladmaräng-kakan och garnera med resterna jordgubbar. Dags att servera.

Hurra, hurra, hurra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar