torsdag 2 mars 2017

Tunnpannkakor med mandel & svartvinbärslikör

Tunnpannkakor med lite vuxnare smak med mandel och svarta vinbär. Så gott med knaster från mandeln och en skärpa av svartvinbärslikör. Likören köpte jag på Danmarksfärjan från Göteborg och den går verkligen att experimentera med i mycket, allt från dryck till glassefterrätter. Bilden är work in progress, ser ut som en pannkakstupp - passande till påsken? 😆
Tunnpannkakor med mandel & svartvinbärslikör

ca 5 pannkakor
Ingredienser:
1 dl vetemjöl
2 dl mjölk
1/3 dl mandelflagor eller hackad sötmandel
1 ägg
1 1/2 msk svartvinbärslikör (alt. koncentrerad svartvinbärssaft)
1 tsk flytande honung
1 krm vaniljpulver
1 nypa salt
Tillbehör:
vispad grädde
1 dl björnbär och hallon
1 msk svartvinbärslikör

Gör så här:
   1. Börja med att marinera bären till servering. Blanda bären med svartvinbärslikör.
   2. Vispa samman vetemjöl och hälften av mjölken i en bunke.
   3. Tillsätt resten av mjölken tillsammans med mandel, ägg, svartvinbärslikör, honung, vaniljpulver och salt. Vispa till en slät smet och låt stå för att svälla i 10 minuter. 
   4. Hetta upp en stekpanna med smör på medelvärme. Häll upp ½-3/4 dl smet i stekpannan för varje pannkaka och vinkla pannan så att smeten sprids till en tunn pannkaka. Grädda ena sidan i 1-2 minuter tills den stelnat, vända och grädda andra sidan ½-1 minut så att du får en gyllene pannkaka.
   5. Lägg upp på en tallrik och håll varma genom att täcka dem med ugnsfolie.

   6. Servera med vispad grädde och marinerade bär alternativt sylt.

Fössta tossdan i mass!