söndag 2 december 2012

Saffransbutterkaka med apelsinkräm

Saffran, en av världens bästa kryddor. Denna juliga butterkaka har jag tagit från Allt om mat men sedan gjort om den lite. Jag har lagt in eget saffransbullerecept eftersom det inte ingick i deras recept och gjort om apelsinkrämen och instruktionerna.  Glasyren skippade jag denna gång men jag skrev ner den i receptet om man vill ge kakan extra glans.
Saffransbutterkaka med apelsinkräm
Ingredienser:
50 g jäst
100 g margarin
5 dl mjölk
250 g lätt kesella 
1/2 tsk salt
2 påsar saffran, 1 g
1 1/2 dl socker
ca 16 dl vetemjöl
Apelsinkräm:
1 apelsin, 1/2 dl saft och skal från hela
1/2 dl mellangrädde
1 st äggula
2 msk vetemjöl
½ dl strösocker
½ tsk vaniljsocker
Fyllning:
75 g smör
½ dl strösocker
1 msk kardemumma, nystött
Pensling och garnering:
1 uppvispat ägg
1 dl hackad nötmix
Glasyr:
1 ½ dl florsocker
1 msk vatten

Gör så här:
1.      Smula jästen i en bunke.
2.      Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm upp till fingervarmt, 37 grader.
3.      Häll över lite av degvätskan i bunken och rör ut jästen. Blanda i resten.
4.      Tillsätt kesella, salt och nästan allt socker. Resten av sockret stöter du tillsammans med saffranet i en mortel. Rör ner saffransockret.
5.      Tillsätt hälften av mjölet i bunken och arbeta in det. Häll därefter ner lite mjöl i taget tills du har fått en smidig deg.
6.      Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
7.      Sjud alla ingredienser förutom apelsinskal och vaniljsocker till apelsinkrämen i en kastrull. När krämen har börjat tjockna efter ca 5 minuter tar du av den från plattan och tillsätter skalet och vaniljsockret. Låt krämen svalna.
8.      Kavla ut degen på ett mjölat bakbord till en rektangulär platta, 40x50 cm.
9.      Bred över smör, strö över socker och kardemumma.
10. Rulla ihop plattan från långsidan och skär 2 cm tjocka bitar. Lägg 10 av bitarna i en smord form, 24 cm i diameter. Det kommer se glest ut men kakan kommer jäsa samman. Resterande bitar lägger du på en bakpapperklädd plåt. Täck över kakan och bullarna med en bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
11. Sätt ugnen på 200 grader.
12.  Spritsa eller skeda i apelsinkrämen i butterkakans bullar. Pensla med det uppvispade ägget och strö över nöthacket.
13. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 20-22 minuter.
14. Höj ugnstemperaturen till 250 grader. Pensla bullarna på plåtarna med ägg och strö ev. över nöthack eller pärlsocker.
15. Grädda i mitten av ugnen i 5-8 minuter.
16. Blanda florsocker med vatten till glasyren. När butterkakan har svalnat ringlar du över glasyren och låter den stelna.
Finns det ljus, finns det värme, finns det kärlek och frid... God 1:a advent! 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar